Tentoonstelling Was getekend: Piet Klaasse

Tentoonstelling “Was getekend: Piet Klaasse”

Ruim een maand geleden opende de Historische Kring Eemnes, na de zeer succesvolle tentoonstelling “De barre winter van 1963”, de nieuwe tentoonstelling “Was getekend: Piet Klaasse” in de Oudheidkamer. Bart Nouwens en Joop Smids hebben er weer wat moois van gemaakt, mede dank zij het beschikbaar stellen van werk van de kunstenaar uit het bezit van leden.

Ook is werk gefotografeerd en op creatieve wijze gepresenteerd. Piet Klaasse (1918-2001) werd geboren in Amsterdam-Sloten en verhuisde naar Den Haag om later weer terug te keren in Amsterdam, waar hij van 1947 tot 1981 leraar werd aan de Rietveldacademie en haar voorloper. Naast zijn werk als tekenleraar schilderde en tekende hij met verschillende technieken. Aanvankelijk was hij vooral illustrator van een aantal boeken, waaronder drie voor de Kinderboekenweek. Daarvoor kreeg hij de Gouden Penseel. Hij ging zich ook meer toeleggen op litho’s en aquarellen. Vanaf de jaren zestig exposeerde hij steeds vaker. Zo had hij in 1966 ook een keer een tentoonstelling in Singer Laren. Zijn vrouw stelde vast bij het bezoek voor de opening dat Laren ook een mooie omgeving was om te wonen. De makelaar had echter op dat moment alleen Meentweg 11 te Eemnes beschikbaar, een pand dat geschikt zou kunnen zijn om een atelier in te vestigen. Zo kwam de familie Klaasse in Eemnes terecht.

Aanvankelijk was er wat onzekerheid of het als Amsterdammers wel zou wennen en klikken met de Eemnessers. Het heeft niet lang geduurd. Er groeiden vriendschappen. Piet Klaasse kreeg de smaak te pakken van het landschap, het vee en de mensen. Zijn werk werd ook gewaardeerd door Eemnessers en velen hebben een kunstwerk van hem in huis, waaruit deze tentoonstelling is kunnen ontstaan. Zo is deze tentoonstelling gewijd aan een gewaardeerd Eemnesser en veelal werk over Eemnes.

De tentoonstelling is elke zaterdag tot 22 november van 14.00 uur tot 16.00 uur te bezichtigen in de Oudheidkamer, Raadhuislaan 2a, Eemnes. De toegang is gratis. www.historischekringeemnes.nl

Related posts