Column: de Cirkel is rond

franse alpen

DE CIRCEL IS ROND….

Twintig jaar geleden maakten we een tv programma in Frankrijk, ergens ten zuiden van de Dordogne. We logeerden op een bijzondere plek: een kruising tussen camping en  chambre-d’hotes. De Nederlandse eigenaren Els en Mick waren behulpzaam, hartelijk, zorgzaam en, zoals dat zo leuk heet, het klikte  meteen tussen ons.  Sindsdien ging ik er vrijwel elk jaar op bezoek. Soms op doorreis, soms bleef ik er één of twee weken “hangen”.  Wat heb ik er fanatiek jeu de boules gespeeld, getafeltennist, gevolleybald in het grote zwembad, me misselijk gegeten aan pruimen en prachtige veldboeketten gemaakt. Bijna alle vrienden gingen wel een keer mee: Anna, Jutka, Betty, Eugénie, Leontien, Lars, Marijke, Henk en zonder uitzondering werd iedereen er getroffen door de warme open sfeer en goeie gesprekken (de niet stoffelijke “zaken” dus), maar ook “de rest” was meer dan in orde: heerlijke wijn, Els kookte fantastisch, de tafel werd –  iedere avond op een andere originele manier – prachtig versierd en de schitterend rood ondergaande zon zorgde voor de rest.

Vaak werd er aan het einde van zo’n fantastische avond een likeurtje geserveerd: iedereen koos zijn eigen glaasje. Els had er tientallen, ze spaarde ze en, net als anderen, had ook ik haar ooit als dank een setje art deco glaasjes cadeau gegeven.

Inmiddels hebben Els en Mick hun “camping” verkocht en wonen tien kilometer verderop: ook weer in een karakteristiek oud huis, een lekker zwembad, maar zonder betalende gasten. Ze zijn met pensioen en ontvangen alleen nog vrienden.  Ik was er vier jaar niet geweest en zowel zij als ik vonden het de hoogste tijd om weer eens uitgebreid bij te praten. Vriendin Anna en ik boekten daarom  een vlucht naar Bergerac. Vanaf het moment dat we elkaar zagen, tot gisteren, toen we weer werden afgezet op het vliegveld, vier dagen lang, hebben we de afgelopen jaren “ingehaald’: praten, lachen, eten en drinken, herinneringen opgehaald, nieuwe ervaringen uitgewisseld, gevoelens gedeeld, de voordelen én beperkingen van het ouder worden besproken, kortom: “het leven” doorgenomen. Tijdens ons bezoek was ik jarig. Geen bijzondere leeftijd,  wel een dag met een feestelijk tintje: gezellig ontbijt, leuke lunch, cadeautjes en bubbels. Naast mijn ontbijtbordje stond een roos in een van de glaasjes die ik hen ooit, twintig jaar geleden, had gegeven. Ik liet uit mijn mond vallen dat ik die oude, gekleurde likeurglaasjes sinds kort zelf  spaar, dus toen we gisteren afscheid namen, drukte Els me een klein pakje in mijn handen: één van “mijn” prachtige art deco glaasjes-van-toen.

Terwijl ik dit typ, kijk ik ernaar en voel me blij……

H.E. Nieuweweg

Related posts