De Historische Kring Eemnes vertelt……

Schilderij van Hendrik Jan Riggeling

In de afgelopen maanden ontvingen we een envelop met daarin een anoniem briefje en een foto van dit schilderij. Het schilderij ‘met watermolen “Eemnes”’ was in 1939 geschilderd door Hendrik J. Riggeling, zijn enige kunstwerk. Het kwam uit de boerderij van de familie W. van de Mheen, Eemdijk 120. Wanneer de haard zomers wegging, stond het voor het rookkanaal.

Gelukkig kennen we de familiegeschiedenis van de Riggelings. Hendrik Jan Riggeling (Eemnes 1884-1969 Laren NH) was inderdaad huisschilder. Hij was de enige zoon van huisschilder Hendrik Joost Riggeling (Uithoorn 1858-1945 Eemnes). Hendrik ging al jong in de leer bij zijn vader Joost, die bijzonder uitblonk in het schilderen van imitatiehoutnerf, het imiteren van marmer en het beschilderen van theebladen. Als liefhebberij deed Joost aan kunstschilderen.

In Eemdijk had Hendrik een schilderswerkplaats achter de koeienstal van Klaas Hoolwerf, waar hij vermoedelijk ook woonde. Hij had daar veel werk en volgens onze briefschrijver gaf hij 25 jaar garantie op zijn schilderwerk. Hendrik trouwde op 26 augustus 1913 met sluiswachtersdochter Aaltje Scherpenzeel, waarmee hij zich op Laarderweg 29 vestigde.

In elk geval is deze molen niet één van de twee watermolens die tot ca. 1885 op de plaats van de huidige gemalen stonden, noch de korenmolen aan de Molenweg, die omstreeks 1925 verdween. Ze waren alle achtkantige bovenkruiers. Deze molen is een gesloten standerdmolen, genoemd naar het onderstel waarop de molenkast staat. De verhouding kast/standerd suggereert wel een watermolen. Tussen 1590 en 1681 stond mogelijkerwijs zo’n molen bij gemaal Tydeman, want op een kaart uit 1662 staat er een priegeltekeningetje van zo’n type.

Gaat het hier echter om een schilderij naar fantasie of naar een oudere afbeelding? HKE zou daarom graag in contact komen met de anonieme briefschrijver om nog eens van gedachten te wisselen over de achtergronden van het schilderij. S.v.p. contact opnemen Jaap Groeneveld (035-538 1609) of per e-mail (info@historischekringeemnes.nl).

Related posts