Feestelijke start project Verduurzaming Openbare verlichting Eemnes

Eemnes, 24 november 2015 – Op maandag 30 november a.s. tussen 17.00 en 18.00 uur geeft burgemeester Roland van Benthem het startsein voor het project Verduurzaming Openbare verlichting Eemnes. Hij ontsteekt de eerste LED-lantaarnpaal op de parkeerplaats ter hoogte van Rietgors 61 in Eemnes. U bent van harte welkom om gezamenlijk een glas te heffen.

Vanaf december wordt meer dan de helft van de lantaarnpalen in Eemnes voorzien van LED-armaturen. Inwoners die aangesloten zijn bij Buurtteams Eemnes hebben zelf een armatuur per buurt gekozen. In een deel van de straten worden ook de palen vervangen.

LED heeft een aantal voordelen: Het is energiezuiniger dan de huidige (gasontladings)lampen. Ook dalen de onderhoudskosten omdat LED minder onderhoud nodig heeft. Daarnaast dalen de servicekosten omdat de lamp zelf storingen doorgeeft. Een ander voordeel is dat de beheerder de lampen op afstand kan dimmen, afhankelijk van de behoefte. Daarbij geldt het uitgangspunt: Donker als het kan, licht als het moet. In het weekend kan dat bijvoorbeeld anders zijn dan door de week.

Omdat ook de afspraken met Citytec ‘tegen het licht zijn gehouden’ en de gemeente het bezit voortaan zelf financiert, levert de operatie per saldo een bezuiniging op. De jongere lantarenpalen worden nog niet vervangen; dat is pas over tien jaar financieel voordelig.

Het vervangen van de lampen wordt uitgevoerd door Luminext. In februari 2016 zijn de werkzaamheden gereed. Bij slechte weersomstandigheden kan het een maand uitlopen.

Related posts