Toneelgroep LEF brengt “De bittere tranen van Petra von Kant” van Rainer Werner Fassbinder.

Toneelgroep LEF uit Baarn brengt een  klassieker van Rainer Werner Fassbinder: “De bittere tranen van Petra von Kant”. Een drama over de modeontwerpster Petra von Kant die, door allerlei gebeurtenissen in haar leven, een beetje aan de zelfkant van de maatschappij is gaan leven.

Petra von Kant is een gevierd modeontwerpster, arrogant, sarcastisch en zelfvoldaan. Ze manipuleert graag de mensen om haar heen, maar raakt in drank verstrikt om haar complexe en fantasievolle leven richting te geven. Zo is haar relatie met haar zwijgzame secretaresse annex meid Marlène, een van meester/slaaf. Wanneer haar aristocratische vriendin Sigrid de jonge, “gewone” Karin Thimm bij haar introduceert wordt Petra smoorverliefd op Karin. Als deze relatie ook strand is alles wat rest alleen maar geleerde lessen in de liefde en veel, heel veel bittere tranen.

Toneelgroep LEF neemt, met dit hoogstaande stuk uit de Duitse literatuur, een gecalculeerd risico. Stukken van Fassbinder eisen veel  discipline, sterk spel en een zeer goede tekstbehandeling. De film die Fassbinder over “Petra von Kant” maakte, is traag en log gefilmd.

Maar de tekst van Fassbinder krijgt door Toneelgroep LEF een fascinerende laag, die zo sterk in de film ontbreekt. Hier zijn er echte bittere tranen aanwezig, die niet innerlijk vloeien maar tot exuberante energie aanleiding geven.

“De bittere tranen van Petra von Kant” wordt geregisseerd door twee regisseurs van Toneelgroep LEF. De regisseurs Toine Timmers en Hermine Flamman. “Wij vullen elkaar perfect aan, zegt Toine Timmers.  “Dit stuk heeft zoveel kanten die belicht moeten worden en vereist zoveel kennis en kunde dat twee regisseurs geen overbodige luxe is”, zegt Timmers. “De spelers van Toneelgroep LEF kunnen dit stuk aan. Qua tekstkennis en tekstinterpretatie is deze groep werkelijk fenomenaal. Het is een feest om met deze groep te mogen werken.” Hermine Flamman sluit zich hier volledig bij aan.

Toneelgroep LEF speelt “De bittere tranen van Petra von Kant” op 18 en 19 december in de Hasselbak te Eemnes.

Toneelgroep Lef is ook op zoek naar, met name, mannelijke spelers. Dus heb je al ervaring met acteren, als je dat niet hebt verzorgd Toneelgroep LEF ook theatercursussen en workshops, meld je dan aan via secretariaat@toneelgroeplef.nl

Related posts