Vertel me eens wat over vriendschap

God als vriend

 LAREN-EEMNES – november 2015. In de tijd van maximale commu­nicatie met behulp van media, waarin facebook het summum lijkt, is de vraag naar vriendschap des te indringender. Hoeveel vrienden heeft een mens eigenlijk? Wat zijn de kenmerken van vriendschap? Hoe wordt het woord vervuild en misbruikt? In 2009 was ontvrien­den het woord van het jaar.

 René van den Beld, cabaretier, theoloog en oud-predikant onder andere van de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes toert rond met zijn vertelling Vertel me eens wat over vriendschap.

Hij schrijft hierover: De Franse filosoof Michel de Montaigne (1533-1592) is één van de vele denkers die prachtige woorden aan de vriendschap heeft gewijd. Zo schrijft hij dat het huwelijk een contract is, waarvan alleen het afsluiten vrijwillig plaatsvindt. Later blijken zich allerlei verwikkelingen voor te kunnen doen die de genegenheid kunnen verbreken en verstoren. Terwijl bij een vriendschap het enige waarmee men te maken heeft, de vriendschap zelf is.

In onze wereld kon nadenken over vriendschap wel eens het elfde gebod zijn: ‘Gij zult het woord vriendschap niet ijdel gebruiken.’

René gaat als een ouder wordende ‘pad-zoeker’ op zoek naar de betekenis van de vriendschap. Steeds komt als meest heldere formulering Montaignes uitspraak boven: ‘Als men bij mij zou aandringen te zeggen: waarom ik van hem hield, voel ik dat dat alleen uitgedrukt kan worden door te antwoorden: “Omdat hij het was, omdat ik het was.”’

Datum, tijd en plaats: dinsdag 1 december, van 19.30 tot 21.30 uur in de Johanneskerk aan de Naarderstraat in het centrum van Laren. Bij binnenkomst koffie of thee en bij de afsluiting, een glas wijn. De toegang is gratis maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld!

Ook dit moment van ‘God?’, het thema van het huidige winterprogramma, is   georganiseerd door de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE). 

Related posts