Historische Kring Eemnes vraagt ……

Herinneringen Watersnood 1916

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 braken na aanhoudende noordwester storm en een extreem hoge stormvloed op veel plaatsen dijken langs de Zuiderzee. Marken werd zwaar getroffen met 16 slachtoffers door verdrinking. Waterland liep helemaal onder, evenals de gemeente Bunschoten-Spakenburg. In Eemnes was men wel wat gewend, want de Eempolder liep bijna elk jaar onder. Deze keer was het echter wel heel erg. In verscheidene huiskamers van de woningen aan de oostkant van de dijk stond het water zelfs boven de keukentafels. De zeedijk van 1,5 m hoog, die toen nog bovenop de huidige Wakkerendijk en Meentweg lag, en de Veendijk moesten voorkomen dat de Noord en Zuidpolders te Veen (westzijde) onderliepen. Bij huidige Meentweg 107 en 125 brak de dijk echter door. In Eemnes-Binnen kon het net voorkomen worden. De Noordpolder te Veen liep bijna helemaal onder en het huis Meentweg 125 werd gedeeltelijk weggespoeld. Andere woningen leden ook schade.

HKE wil daarom de gebeurtenissen in 2016 herdenken. Hoewel er in 1986 verhalen verzameld zijn, wil ze nog een ultieme poging doen om aanvullingen te verzamelen. Wie nog iets heeft uit oude familieherinneringen en dat graag wil delen, kan dit melden aan Henk van Hees (035 538 9849) of aan Jaap Groeneveld (info@historischekringeemnes.nl; 035 538 1609).

[afbeelding Overstroming-1916-06.jpg]

Meentweg 125 vernield door een onstuitbare stroming (Historische Kring Eemnes)

Related posts