Zet de deur maar open !

Eén van de opvallendste ceremonies bij de opening van het heilig jaar, woensdag 8 december a.s. is het openen van de heilige deur. Jarenlang werd hij letterlijk opgebroken, werd er het metselwerk rond de deur opgetikt met hamers, maar paus Johannes Paulus II heeft deze ceremonie om veiligheidsredenen vereenvoudigd.

De betekenis van de deur is uiteraard niet in één beeld te vangen. Het mooie is dat er vele associaties mogelijk zijn uit zowel ons eigen dagelijkse leven als uit onze religieuze beeldtaal en onze bijbel. Bij het openen van de heilige deur in de st. Pieter speelt in ieder geval de psalmregel  Open voor mij de poorten der gerechtigheid een grote rol.

Wij van de H. Nicolaaskerk in  Eemnes, willen dit heilig jaar met als thema “Deur naar barmhartigheid” ook vieren, met een maandelijkse “opendeur”viering, waarin de 7 werken van barmhartigheid centraal zullen staan. Wij beginnen hiermee op zondag 13 december met de eerste zogenaamde “opendeur” viering. Bijzonder in deze viering is dat de nieuwe pastoor Joachim Skiba voor het eerst in onze locatie voor zal gaan; wij zetten de deur ook voor hem open ! Ons jongerenkoor zal deze viering muzikaal ondersteunen. Wij nodigen een ieder uit om de open deur binnen te gaan om deze viering mee te maken.

Related posts