Herdenking van Zuiderzeevloed 1916

Klokgelui op 13 januari

In de nacht van 13 op 14 januari 2016 is het precies 100 jaar geleden de Zuiderzeedijken doorbraken. Na dagen met storm stuwde het water in de Zuiderzee verder op door verheviging tot windkracht 10. In Marken, waar alleen maar lage kades waren, verloren 16 mensen van totaal 20 het leven. Zij konden niet meer op tijd wegkomen. Heel Waterland liep onder. In Bunschoten-Spakenburg spoelden grote delen van de zeedijk weg waardoor deze gemeente praktisch helemaal onderliep.

In Eemnes was men wel wat gewend met de Eempolder die bijna elk jaar onderliep, maar nu werd het menens. Het water stroomde de huizen aan de oostkant van de dijk binnen en het bereikte een peil van 3,26 +NAP, ca. 35 cm onder de kruin van de zeedijk bovenop de huidige dijk. Aan de Meentweg brak de dijk op twee plaatsen. Op het noordelijkste einde bij Meentweg 125 ontstond een gat van 35 m lengte en dat huis spoelde deels weg. Bij Meentweg 107 ontstond een klein gat, maar een gekantelde wagen dichtte het tijdelijk. Praktisch de hele Noordpolder te Veen liep onder.

Hoewel in Eemland geen doden vielen te betreuren en in Eemnes de schade relatief beperkt was, heeft het voorval grote indruk gemaakt en doet dat nog steeds. Veel mensen hebben doodsangsten uitgestaan. Het water stond ongeveer 1,20 meter boven het huidige wegdek van de Wakkerendijk.

Op woensdagavond 13 januari a.s. zal de Historische Kring Eemnes de Zuiderzeevloed herdenken. Vanaf 20.00 uur zal Henk van Hees in “De Wel” (Rutgers van Rozenburglaan 1, Eemnes) herinneringen ophalen met verhalen en beeldmateriaal. Daarna zal tegen 21.00 uur burgemeester Roland van Benthem opdracht geven de drie kerklokken te luiden, zoals zijn voorganger Rutgers van Rozenburg dat in 1916 ook deed. De toegang is gratis.

Related posts