Historische Kring Eemnes vraagt…..

Gezelschap met de autobus van Jan Fokken

 

Afgelopen weken kreeg HKE een kopie van oude bijgaande foto. Helaas was niet bekend wie er allemaal op staan. Wel dat het de autobus is van Jan Fokken, die als geüniformeerd chauffeur half achter de tweede man van rechts verscholen staat. Van twee personen hebben we kunnen achterhalen wie er ook nog op staan: zittend tweede van links Henk Eek en in de deuropening staat zonder pet Kees van Wegen. Rechts naast de militair is vermoedelijk Jan van Wijk sr. en geheel rechts lijkt te staan Kees Eek.

In november 1934 nam Jan Fokken in Eemnes de busdienst over van de Weesper ondernemer G.J.E. van Leijden nadat diens zoon, die Laren woonde en de chauffeur was, overleed. In 1935 staakte Fokken de lijndienst wegens te weinig opbrengst. Hij zou de bus hebben gehouden. We denken dat de foto is gemaakt bij een uitje in een zomer, op zijn vroegst in 1935, mogelijk een paar jaar later. Omdat de bekende namen van katholieken zijn, gaan de gedachten uit naar een aan de kerk gerelateerd groepje, mogelijk het zangkoor. Is de middelste man met hoed misschien de dirigent? Een gedachte was ook de Boerenbond, maar daar passen een aantal personen niet bij.

Wie kan ons helpen aan meer informatie en misschien heeft iemand het origineel van de foto, die we hopelijk mogen scannen voor een beter resultaat. Graag contact opnemen met Jaap Groeneveld, tel. 035-538 1609 of e-mail info@historischekringeemnes.nl. Een briefje in de bus van de Oudheidkamer, Raadhuislaan 2A, 3755 HC Eemnes, mag ook.

 

Rectificatie

Door een ongelukje is in het nummer 2 het incorrecte verhaal ‘Hoe een schip strandde op een weiland’ opnieuw verschenen. Het oude schip van Kuiper strandde in 1916 helemaal niet in een weiland. Dat bleek een fabeltje. Zowel het motorschip van Van IJken als dit schip konden niet over de Zomerkade komen omdat het water ineens zakte en ze keerden weer terug in de Eemnesser haven. JG

Related posts