Cantate Mendelssohn op Paasmorgen

LAREN-EEMNES – maart 2015 .Mendelssohn is bij velen vooral bekend om zijn orkestwerken. Minder bekend is dat hij ook flink wat religieuze koormuziek componeerde: psalmcantates, koraalcantates, motetten en liederen. Zo componeerde hij bijvoorbeeld het bekende Kerstlied ‘Hoor, de engelen zingen de eer’.

In de cantate ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten’, die op zondag 27 maart op Paasmorgen in de Ontmoetingskerk wordt uitgevoerd, staat het gelijknamige koraal centraal, dat zo’n twee eeuwen eerder door Georg Neumark werd gecomponeerd. Twee coupletten van dat koraal werden in het Nederlands vertaald door Abraham Rutgers en kwamen zo in het lied ‘Wie maar de goede God laat zorgen’ terecht. Dat lied staat, met de melodie van Neumark, in het ‘oude’ liedboek (Gezang 429). In het koraal en dus ook in de cantate gaat het vooral om Godsvertrouwen. Neumark noemde het destijds dan ook een troostlied.

 Een cantate is een muziekstuk rond een Bijbelgedeelte. In het geheel is vaak een koraal leidend zoals nu ook bij Mendelssohn. Het koraal weerklinkt in de cantate. Daarnaast zijn er stukken voor koorzangers en voor solisten. Solisten zingen aria’s: reflecties op gevoel en beleving.

De cantate stelt flinke eisen aan de muzikale bedrevenheid van de uitvoerenden te weten solisten, koorzangers, strijkorkest en basso continuo.

Datum, tijd en plaats: zondag 27 maart, Paasmorgen, van 10.30 tot 11.30 uur in de Ontmoetingskerk aan de Kerklaan in Laren. Het eerste half uur wordt gezamenlijk Paasliederen gezongen. De cantate heeft een centrale plek binnen deze Paasdienst. Na afloop koffie, thee en frisdrank.

Ook dit moment van ‘God?’, het thema van het huidige winterprogramma, is   georganiseerd door de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE)

Noot voor de redactie: indien u meer informatie wenst kunt u contact opnemen met ds. Job de Bruijn, 035 – 8873301, j.g.debruijn@ziggo.nl of met Ytta Stulp, 035 – 5315112, yttastulp@casema.nl

Related posts