Voor de 30e keer Broodje Gezond

onderwijs en schoon drinkwater voor kinderen in Zuid-Afrika en Ghana

Urban Kids Educentre

In Zuid-Afrika gaan kinderen naar de basisschool wanneer ze 6 jaar worden en gaan veel kinderen daarvoor nog naar een ‘pre-school’, een soort kleuterschool die de kinderen al een goede educatieve basis meegeeft ter voorbereiding op de vervolgscholen. Onderwijs wordt amper gesubsidieerd vanuit de overheid, en daarom betalen ouders dit vrijwel altijd zelf.

Andy Clark zag veel kinderen die geen kans op onderwijs kregen, of onderwijs van heel lage kwaliteit, en besloot in 2011 een pre-school (‘Urban Kids Educentre’) op te richten met als doel gelijkwaardigheid in onderwijs te brengen en een hoge kwaliteit aan onderwijs te leveren voor een sterk verlaagde prijs zodat deze kinderen ook een kans zouden krijgen om deze belangrijke basis mee te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn ze afhankelijk van sponsors en donaties, en dit is ze goed af gegaan.

In 2011 begonnen ze met 7 kinderen, maar inmiddels zijn ze uitgegroeid naar meer dan 100 kinderen in 6 klaslokalen! Het mooie is dat ze niet alleen zien dat deze  kinderen goed onderwijs meekrijgen, maar ook merkten ze over de jaren heen dat ouders zich meer bewust begonnen te worden van het cruciale belang van goed onderwijs en de hoop en kansen die dit met zich meebrengt voor hun kind(eren). Tegen de tijd dat hun kind naar de ‘grote school’ gaat, geloven ze er stellig in hoe belangrijk het is dat hun kind de best mogelijke educatie krijgt die ze zich kunnen veroorloven. Dit jaar is er extra focus op die gezinnen die zich ook de verlaagde contributie niet kunnen veroorloven, en zal een groot deel van de sponsering zich hier op richten!

ARLY CHILDHOOD  CENTRE Dagopvang  voor kinderen van 0-6 jaar

Vida Asomaning is al ruim 20 jaar directrice van de stichting Streetgirlsaid, die gevestigd is in Accra, de hoofdstad van Ghana.Zij en haar medewerkers vangen zwangere  meisjes op die dakloos zijn. ‘Broodje Gezond’ heeft  deze Stichting een keer eerder ondersteund maar ook nu is het nog steeds hard nodig. De ondersteuning van deze jonge moeders en hun jonge kinderen is er een van lange adem.

De meisjes krijgen hulp en leren wat ze moeten doen voor, tijdens  en na de bevalling. Ook daarna blijft ondersteuning bij de opvoeding  noodzakelijk. Mede daardoor heeft Streetgirlsaid ook dagopvang   voor kinderen van 1 tot 6 jaar opgezet. Er zijn nu 4 zgn. Early Childhood Centre  waar de kinderen elke dag terecht kunnen. Gemiddeld zijn er ongeveer 150 kinderen. De jonge moeders kunnen dan met een gerust hart hun kind achterlaten. Zij gaan weer naar school of poberen betaald werk te krijgen. Hun  kinderen krijgen een voedzame maaltijd, vaccinaties tegen kinderziektes  èn er is schoon drinkwater.

WATERVOORRAADTANK

Via de korte lijnen met Vida Asomaning kwam bij ons het verzoek binnen voor de aanschaf van een grote nieuwe WATERVOORRAADTANK voor een van de Early Childhood Centres.  Deze  watervoorraadtank is noodzakelijk omdat de aanvoer van water  zeer onbetrouwbaar is. Men kan  er niet op vertrouwen dat er gewoon elke dag voldoende schoon(drink)water is.

Daarom is een WATERVOORRAADTANK zo belangrijk. Op deze manier kunnen de kinderen  goed  worden  gewassen en elke dag   schoon drinkwater krijgen!

De opbrengst van ‘Broodje Gezond’ zal verdeeld worden over deze twee projecten.

U kunt deze mooie doelen steunen door onze ‘gezonde broodjes’ te kopen.

Voor de 30e keer zijn we vanaf 9.00uur weer te vinden op de bekende plek bij garage Beuk!

De werkgroep ‘Broodje Gezond’: Ineke de Groot, Joke Hagen, Brechtje en Annette Haasnoot

Related posts