Tonnetje steken als traditie

Het is inmiddels in wijde omgeving bekend dat Eemnes een ‘dijk van een feest’ heeft. Al in de jaren 1920 werd er in Hilversum jaloers gekeken naar Eemnes, dat het klaar speelde een feest te organiseren, terwijl men daar tot niets kwam.

Kroon op het werk van de Stichting Feestcomité Eemnes is de uitverkiezing van tonnetje steken tot Koningsdagspel 2016, met kop en schouders boven de andere genomineerden. Het spektakel mag zich verheugen in een traditie die vooralsnog gedocumenteerd teruggaat tot 1909, toen het op 3 mei 1909 als ‘kuipje-ringsteken’ ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana werd opgevoerd. In de Feestkrant van dit jaar is de geschiedenis ervan uitgediept.

Wegens de uitverkiezing heeft het Feestcomité een nieuwe ‘turbo-tonnetjesteekbaan’ cadeau gekregen van de Staatsloterij. Deze moet op ‘turbospeed’ zijn gerealiseerd, want de kinderziekten waren niet verholpen. Op de avond voor het feest werd er allerijl nog een stuk baan tussen gelast. Daarna ging hij nog te snel, zodat de luxe sjees slechts halverwege de helling los gelaten mocht worden. Stel je voor, burgemeester van Benthem, die bij de openingsrit zo over de Wakkerendijk heen weer in de oude, uitgeleefde burgemeesterswoning zou landen. Hij had er juist met genoegen afscheid van genomen.

HKE zou als hoeder van het erfgoed niet HKE zijn als ze niet kritisch naar de vernieuwing keek. Eén keer is leuk, en tradities moeten ook kunnen evolueren, maar niet alle vernieuwing is een verbetering. Het invoeren van een vulkraan en het draaien van de opstelling omstreeks 1980 is voorlopig wel genoeg. Kortom en wat ons betreft: volgend jaar weer gewoon de oude vertrouwde baan! Die kan bogen op minstens honderd jaar degelijke ervaring en is optimaal uitgekiend, passend bij die minstens even oude traditie. Hierbij een beeld uit 2003, om er alvast weer aan te wennen.

Related posts