Automobielbedrijf Koot Eemnes sluit na 60 jaar

Na 60 jaar komt er een eind aan het begrip Automobielbedrijf Koot aan de Laarderweg in Eemnes.
In 1956 nam vader Kees de garage over waar hij toen werkzaam was om deze in 1987 over te dragen aan zijn zoons Rob en Walter.  Datzelfde jaar werd de eerste showroom gebouwd van het sinds 1965 als Peugeot-dealer opererende bedrijf en het jaar erna het BP-servicestation aan de Bramenberg. In 2006 volgt tenslotte de tweede showroom en garage aan de Eemweg in Baarn. Voorwaar geen  kleine prestatie en vol trots werd vorig jaar dan ook het 50-jarig jubileum als Peugeot-dealer gevierd!  En toch komt er aan de jarenlange band tussen Peugeot Koot en Eemnes een einde. Reden voor De Rotonde om Rob en Walter Koot naar het waarom te vragen.

“ Je moet altijd naar de toekomst blijven kijken. Er is in autodealerland het laatste decennium veel veranderd en dat zal ook in de toekomst  zo blijven. Importeurs, zoals Peugeot, streven naar sterke dealerbedrijven en dat houdt ook in dat die dealers een zekere schaalgrootte moeten hebben.  Dat is dan ook de reden dat we het gesprek zijn aangegaan met Nefkens, een grote Peugeot-dealer met meerdere vestigingen en net als Koot een echt familiebedrijf. Dat laatste was heel belangrijk omdat je dezelfde taal spreekt en dezelfde verbondenheid qua merkentrouw en bedrijfsfilosofie deelt” vertelt Rob Koot. “Samen kijk je naar de markt, de regio en de toekomst. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat de vestigingen in Huizen en Baarn een goede dekking waarborgen en dat we op die wijze de serviceverlening aan onze klanten ook voor de toekomst kunnen waarborgen. Het gevolg is dat de vestiging van Koot aan de Laarderweg in Eemnes wordt gesloten. De naam Koot en Peugeot blijven verbonden, want  beide resterende vestigingen gaan verder onder de naam Nefkens-Koot Huizen en Nefkens-Koot Baarn. Mijn broer Walter gaat de vestiging in Huizen runnen en ikzelf ga de scepter zwaaien in Baarn. Het net geheel verbouwde BP-servicestation blijft volledig in ons bezit en zo blijft de naam Koot toch met Eemnes verbonden”

Wat gaat er met het garagebedrijf in Eemnes gebeuren?  “ Het terrein en het pand zijn ons eigendom en we zijn ervan overtuigd dat er op deze plaats en in de huidige markt geen toekomst is voor een automobielbedrijf. Onze gedachten gaan uit naar het herbestemmen van het terrein voor woningbouw en het bestemmingsplan biedt hiervoor ook de ruimte. Een mogelijkheid is het bouwen van een redelijk aantal starterswoningen zodat jonge inwoners van Eemnes de mogelijkheid hebben in de eigen gemeente te blijven wonen. We willen in ieder geval voorkomen dat er jarenlange leegstand ontstaat en hopen daarom samen met de gemeente Eemnes snel tot een ontwikkelingsplan te kunnen komen” besluit Walter Koot.

Related posts