‘De Kleine Melm’

Met het Eemsnoer trachten vijf gemeenten aan de Eem alle mooie plekken rondom De Eem op de kaart te zetten. Deze keer wordt “De Kleine Melm ‘ er uitgelicht.

De Kleine of Nieuwe Melm gelegen aan de Eem in Soest bestaat nog steeds, maar is gesloten geweest voor het grote publiek. De ontsluiting van De Kleine Melm is voor burgers een aanwinst van cultuurhistorische waarde en van natuurwaarde. en biedt daarbij de mogelijkheid om een mooie dag op het water te beleven.  De Eem is in bijna 18 km lang en gaat door een prachtig natuurgebied naar het Eemmeer. Uw opstapplaats is natuurlijk in Soest maar u kunt onderweg Amersfoort, Baarn, Eemnes en Eemdijk tegenkomen. U kunt een dag of meerdere uren varen op de Eem of een mooie tocht maken in één van onze kano’s  roeiboten, boten met motor of een sloep voor acht personen.

Het rijksmonument Het Oude Veerhuis uit 1681 was een levendige herberg en café. Verscheidene oudere Soesters weten nog van de veerpont van Zwarte Willem, Willem van der Heuvel die in 1968 uit de vaart is genomen. Maar de jongere generaties weten niet dat er een veerhuis met herberg en kroeg tot 1976 was. Het was eertijds namelijk een bedrijvige plaats en met wat voorstellingsvermogen door mooie verhalen gaat men terug in de tijd. Dirk Hornsveld, de landschapsschilder, kwam graag bij de Kleine Melm en had er zelfs een eigen boot. Tekenaars, schilders en fotografen kozen deze idyllische plek bij de Kleine Melm uit om een kunstwerk af te beelden. Het zou interessant zijn om uit te zoeken welke kunstenaars een raakvlak met de Kleine Melm hebben, want het was een inspirerende plek voor hen.

De huidige Eemstraat heette enkele eeuwen geleden Nieuwe Melmsteeg. De Eemstraat loopt nu ook door tot nr. 4 en 6 op de Kleine Melm, vroeger ook Nieuwe Melm genaamd. De Grote Melm werd namelijk de Oude Melm genoemd. Naast de Kleine Melm ligt nu de aanlegplaats van de Eemboot voor fietsers.

Een van de twee oude overslagplaatsen en havens van Soest is nu een plek waar men kan genieten van natuureducatie, erfgoededucatie en – recreatie. Voor meer informatie zie www.kleinemelm.nl

Reggie van Berkel

Related posts