Violiste Maren Bosma speelt Ravel in de Raadzaal van Eemnes

Op donderdag 16 juni a.s. zal er weer een lunchpauzeconcert plaatsvinden in de Raadzaal van het Gemeentehuis van Eemnes. Dit keer zal de violiste Maren Bosma een recital geven met pianist Vital Stahievitch.

Op het programma staan werken van Ravel, Suk en Isaye

De jonge violiste Maren Bosma, studente aan het Conservatorium van Amsterdam, zal op 16 juni twee ballades ten gehore brengen, met een rijk spectrum aan verschillende stilistische invloeden. Tenslotte klinkt de welbekende 2e vioolsonate van Maurice Ravel. “Ballade,” opus 3b, van Josef Suk (Tsjechoslowakije, 1874 – 1935) is een sentimentele “fantasiestück”-achtige, traditionele ballade. Er zijn duidelijke invloeden van Antonín Dvořák (de schoonvader van Suk). Solosonate op. 27 nr. 3 “ballade” van Eugene Ysaye (België, 1858 – 1931) heeft daarentegen een heel ander karakter. Deze Belgische componist wilde de ontwikkeling van klassieke muziek verwerken in zes Bach-geïnspireerde solosonates voor de viool. Hij gebruikt vele 20e-eeuwse muzikale technieken, maar behoudt de Bach-sfeer van de solosonate, te horen in de afwisseling van klassieke klanken met dissonantie. De sonate is opgedragen aan Georges Enescu, tevens een tijdgenoot en collega-violist van de kleinzoon van Josef Suk. Waar de zes solosonates van Ysaye op papier werden gezet in 1923, begon Maurice Ravel tegelijkertijd aan de compositie van zijn 2e sonate voor viool en piano. Waar Ysaye in zijn sonate door de tijd reist, reist Ravel in de zijne over de oceaan, met invloeden van jazz en blues die vooral in het 2e deel “Blues” naar voren komen.

Maren Bosma (geboren in New Jersey in 1996) zal in 2017 afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeert bij Lex Korff de Gidts. Tevens heeft zij een minor in muziektheorie. Naast solospel houdt ze zich voornamelijk graag bezig met orkestspel. Ze was afgelopen april 2016 te zien als concertmeester van het Nederlands Studenten Kamerorkest.

Vital Stahievitch (geboren in Minsk) studeerde af aan de College van de Republiek en de muziekacademie van Belarus. Hij participeerde in verscheidene festivals en viel in de prijzen bij onder andere het gerenommeerde Chopin concours. Hij is correpetitor op het Conservatorium van Amsterdam.

Het lunchpauzeconcert begint om 12:30u.

De zaal is open vanaf 12 uur. Toegang is 10 euro inclusief koffie en een broodje. Reserveren is mogelijk op info@scarbomusica.nl of tel: 035-5380827

Related posts