Energiecoöperatie Eemnes en stichting Eemnes Nul op de Meter slaan handen ineen

De energiecoöperatie Eemnes Energie en stichting Eemnes opgewekt naar Nul op de Meter (ENOM) gaan samenwerken. Beide initiatieven zetten zich in om Eemnes te verduurzamen en kunnen elkaar gaan versterken bij hun inzet en initiatief.

Verduurzamen van woningen
De stichting Eemnes Opgewekt naar Nul op de Meter (ENOM) is sinds het najaar van 2014 actief. De stichting bestaat uit lokale bewoners uit Eemnes en ondersteunt buurtbewoners bij het verduurzamen van hun huis. Lokale energiecoaches geven huiseigenaren tips en kijken met lokale bouwpartijen hoe maatregelen zo goedkoop mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Er kunnen  EnergiePrestatieGaranties worden afgegeven. Deze garantie geeft de huiseigenaren de zekerheid dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd en dat de beoogde besparing daadwerkelijk wordt behaald.

Lokale energieoplossingen

Eemnes Energie is de energiecoöperatie voor en door Eemnessers. Binnen de gemeente zal Eemnes Energie het vraag- en aanbodloket zijn voor alle vraagstukken op het gebied van duurzame energie-oplossingen. Een aantal concrete voorbeelden zijn het gezamenlijk produceren en inkopen van groene energie en het doorvoeren van energiebesparende maatregelen in en om huizen en bedrijven.

Duurzame samenwerking voor duurzame toekomst

Door Eemnes Nul op de Meter onderdeel te laten worden van Eemnes Energie versterken deze initiatieven elkaar. Samen werken ze nu aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente Eemnes. De gemeente wil voor 2020 een CO2 reductie van 25% behalen ten opzichte van 2008. Om deze reden zijn allerlei initiatieven gestart, waaronder het initiatief om particuliere huizen te verduurzamen om zo 1 kTon CO2 te besparen. Dit kan al door 200 huizen naar Nul op de meter om te bouwen, maar alle maatregelen, groot en klein, zijn een stap in de juiste richting. In Eemnes staan ongeveer 1750 particuliere woningen met een label slechter dan C. Er is dus veel winst te behalen voor het milieu en de portemonnee.

Related posts