GPKV JONGDIERENDAG BIJ DE WELKOOP

Zaterdag 12 september organiseert de Gooise Pluimvee en Kleindierfokkers Vereniging haar jaarlijkse Jongdierendag. Voor de 6e maal al weer op de prachtige locatie van de Welkoop aan de Noordersingel 18b in Eemnes. Jonge kippen en konijnen (geboren in 2016) worden deze dag gekeurd door erkende keurmeesters en van een predikaat voorzien.

Vorig jaar had de GPKV een primeur. Eén van de GPKV-leden is al jaren bezig met het fokken van een compleet nieuw ras, en dat in een eveneens compleet onbekende kleurslag. De fokker heeft dit ras de Eemlandse kriel genoemd, naar de regio waar deze fokker (die anoniem wil blijven) vandaan komt. De kleurslag is zwart zilver gezoomd. Zowel het ras als de kleurslag waren nog nooit in Nederland (en in de rest van de wereld) aan het publiek getoond.

Na de Jongdierendag van vorig jaar werd de belangstelling voor dit ras enorm, en is de Eemlandse kriel inmiddels zelfs in heel Europa bekend. Op de Championshow in Nieuwegein bogen topkeurmeesters zich over dit ras en gaven het een hoog predikaat. In het blad voor kleindierliefhebbers ‘Aviculture-Europe’ werd speciaal aandacht aan de Eemlandse kriel geschonken door middel van een artikel. Hoe een klein ras groot kan worden!

IMG_4322

Voorzitter Bart Nouwens is dan ook bijzonder trots dat één van zijn leden nu wederom de Eemlandse kriel aan het publiek gaat tonen. ‘En dat nog wel op onze Jongdierendag! Na jaren van fokken met veel geduld, en streng selecteren is het deze fokker gelukt om een prachtig dier te fokken, waarbij elke zwarte veer een zilveren omzoming heeft. Heel bijzonder om te zien!’, aldus de zeer gewaardeerde GPKV-voorzitter.

Door de enorme belangstelling en het nog geringe aanbod van jonge Eemlandse krielen is de prijs van deze krielkippen exorbitant. Maar, de fokker heeft beloofd dat hij ‘de duurste kip ooit’ gaat showen bij de Welkoop in Eemnes.

Ook Jan Driessen is er weer met zijn bijzondere Naakthals krielen. Veel mensen vragen zich af of deze kipjes niet een sjaal om hun nek moeten om ze te beschermen tegen de kou. ‘Juist niet’, zegt de gelouterde fokker Jan Driessen. ‘Dit ras is erg ‘gehard’ en kan uitstekend tegen extreme weersomstandigheden.’

Maar deze dag is niet alleen voor fokkers interessant. Belangstellenden zijn ook meer dan welkom en kunnen genieten van de grote verscheidenheid aan dieren. Bij de grote hoenders zijn o.a. de imposante Australorps van Andries Arends te zien. Echte giganten! Ook de Antwerpse Baardkrielen van Jaap Hagen zijn weer aanwezig, naast een groot aantal Grubbe Baardkrielen van clubkampioenen Henny Neef en Jan Reichholdt. Uiteraard ook de Wyandottes van René Makker en de prachtige meerzomig zilverpatrijs Wyandottes van Arie van ‘t Klooster. Wat ook bijzonder is, is de nieuwe kleurslag bij de Wyandottes door Ben Makker gefokt; zwart zilverhalzig.

IMG_4321

Bij de konijnen een groot aantal prachtige Vlaamse reuzen, (o.a. van topfokker Dirk de Jong) in meerdere kleurslagen, maar ook Weners, (van Gijs Niesing die in 2014 nog een U behaalde op de Jubileum Club Show) Hulstlanders en de altijd schattige Pooltjes. Ook een groot aantal Papillon konijnen die bekend zijn om hun prachtige vachttekening. Ben Makker is begonnen met het fokken van een voor hem nieuw konijnenras; de Thrianta. Van oorsprong komt dit ras uit Drente en heeft een oranje kleur.

De 102-jarige vereniging bloeit als nooit tevoren. Er zijn veel meer dieren voor deze Jongdierendag ingeschreven dan verwacht. Ook landelijk timmert deze vereniging goed aan de weg en draagt met vele leden bij aan o.a. de organisatie van de Championshow, de één na grootste kleindierenshow van Nederland, met zo’n 7000 dieren. Eén van de leden (Han Voerman uit Soest) is zelfs voorzitter van deze landelijke show.

De keuring van de dieren is van 10.00  tot plus/minus 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom om dit bij te wonen en te genieten van de grote verscheidenheid aan dieren. Voor de kinderen is er een speciale speurtocht, en de toegang is vrij.

Related posts