100 jaar Café Staal

Het bij iedere Eemnesser bekende Café Staal aan de Wakkerendijk viert eind oktober zijn honderdste verjaardag. Sinds de overname van het café door ‘opa Gert’ in 1916 hebben drie generaties Staal talloze bezoekers uit Eemnes en de wijde omgeving in hun gezellige dorpskroeg ontvangen.

“Mijn opa kocht het pand van Wouter Hagen, bijgenaamd Schepie. De officiële naam van het café – Schippers Welvaren – herinnert daar nog aan”, zegt Peter Staal, de huidige eigenaar. Van de drie Eemnessers die in deze oktobermaand 1916 bij de gemeente een verzoek om toestemming voor het oprichten van een café indienden, kreeg alleen Gert Staal de gevraagde vergunning. Hij heeft daar bijna 60 jaar, tot juni 1976, gebruik van kunnen maken.

 

cafe_staal_jaren_60

“Naast het café had opa aanvankelijk nog een boerenbedrijf”, vertelt Peter. “Hij wist veel van paarden en heeft lange tijd de paarden uitgekozen die in Amsterdam voor de bierkoetsen van Heineken werden gespannen. Maar het café vergde steeds meer tijd, ook van mijn oma Jans en zeker ook van hun dochter, mijn tante Bep en haar man, mijn oom Jaap Vos. Met z’n vieren hebben zij het café tot in de jaren ’70 draaiende gehouden”. Vanaf die tijd was ook zoon Wout Staal, Peters vader, bij de zaak betrokken en hij volgde in 1976 Gert op als uitbater van het café. “In die tijd stond ik zelf ook al achter de tap, maar vanwege de drank- en horecawet mocht ik pas in 1981, toen ik 23 was, de zaak echt overnemen. In 1983 leerde ik Lida kennen en in 1989 zijn wij getrouwd. Tot op de dag van vandaag zijn wij de derde generatie bedrijfsvoerders en nu maken wij de 100 jaar café Staal dus vol”.

image1

Peter en Lida Staal willen dit heugelijke feit graag vieren, samen met hun (stam-)gasten. Op zaterdag 22 oktober organiseren zij in de middag een receptie voor genodigden. “We hebben ons best gedaan om iedere gast die de drie generaties Staal heeft meegemaakt een uitnodiging te sturen, maar misschien zijn we er een paar vergeten. Mocht dat zo zijn: onze excuses en natuurlijk bent u bij deze alsnog uitgenodigd.” Voor bezoekers met een iets minder lange geschiedenis bij het café en alle andere belangstellenden is er die zaterdag een feestavond, vanaf 20.00 uur. “En om 100 jaar Staal te vieren”, besluit Peter, “vragen we die avond per consumptie een symbolische bijdrage vanaf slechts 100 cent”.

 

Related posts