3 November Klepperman van Elleven in De Hilt

Vanaf 1 oktober loopt in de Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes de tentoonstelling “Streekdrachten in Eemnes”. Tot in de eerste helft van de 20e eeuw werd er ‘klederdracht’ gedragen in Eemnes. Het dorp had geen eigen dracht zoals dat wel tot recent het geval was in Huizen en Bunschoten. Bij ons werden vier streekdrachten gedragen die gekenmerkt worden door de mutsen van de vrouwen: de ‘vierkante muts’ en de ‘Gooise staartkap’ met oorijzer, de wijdverbreide Utrechts/Hollandse ‘ronde muts’ en soms de Veluwse ‘cornetmuts’, beide zonder oorijzer. Veel bijzonderheden en wetenswaardigheden zijn in de tentoonstelling te vinden die gratis toegankelijk is op zaterdagen tussen 14.00 en 16.00 uur (Raadhuislaan 2A).

Bij de opening van de tentoonstelling waren al leden van Larense dansgroep “Klepperman van Elleven” aanwezig om de streekdrachten in levende verschijning te tonen. De groep houdt dezelfde drachten in ere. Op de jaarlijkse Herfstavond van de Historische Kring Eemnes in “De Hilt” op donderdag 3 november a.s., 20.00, zal deze dansgroep een optreden geven met uitleg over de kleding, voor zondags, in het werk, in de rouw en van de mannen. De toegang is gratis voor leden en belangstellenden, inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee.

Kadertekst:

Buitengewone Ledenvergadering HKE

 

Aansluitend op de Herfstavond zal om ca. 21.45 uur een korte Buitengewone Ledenvergadering worden gehouden. Na het overlijden van onze bestuursleden Jan van Wijk en Stef van Zanden, is in de persoon van de heer J. (Joost) Bos een vervanger gevonden. Zie het Kwartaalblad 2016-3 voor de officiële uitnodiging en agenda.

Related posts