40 jaar verloskunde in het Gooi

40 jaar verloskunde in het Gooi

40 jaar na de eerste bevalling stopt Lieke van Bedijk met pijn in het hart als verloskundige in het Gooi. “Ik zal die intense contacten met de mensen zo vreselijk missen, ik houd van ze en doe mijn uiterste best om hun bevalling tot een prachtige ervaring te maken, die hen zal bijblijven. De doorwaakte nachten zal ik minder missen.”

Uniek is dat ze de verloskunde van twee kanten heeft gezien, vanuit het perspectief als verloskundige maar ook heeft ervaren bij de bevalling van haar eigen 5 kinderen.

Anekdotes zijn er natuurlijk genoeg te vertellen. Op een keer was ik met grote haast op weg naar een bevalling, reed te hard en werd geflitst. Toen ik op het bureau kwam en aantoonde dat ik op weg was naar een bevalling werd de bekeuring weg gedaan en gaf de agent het commentaar: “ik hoop dat u voor mijn vrouw net zo hard rijdt als het nodig is”.

Je maakt ook van alles mee in het Gooi, de ene keer moet je de zwangere uit een flat laten hijsen door de brandweer, even later moet je over het hek van een enorme villa klimmen omdat de afstandsbediening van het hek kwijt is.

Toen ik 40 jaar geleden begon, werden er nauwelijks echo’s gedaan, beviel zeker de helft van de zwangeren thuis en was de leeftijd bij de eerste zwangerschap rond de 25 jaar.

Nu worden er per zwangerschap 3 echo’s gedaan en vaak nog extra pretecho’s. Het aantal thuisbevallingen ligt nu op een derde en de gemiddelde leeftijd in het Gooi is rond de 32 jaar voor de eerste zwangerschap.
Je ziet ook dat zwangeren steeds makkelijker kiezen voor pijnstilling, zonder na te denken over de nadelen daarvan op de duur van de bevalling en de verhoogde kans op medicalisatie.
Ik vind het nog steeds het fijnste, dat iemand, als het veilig kan, heel natuurlijk thuis bevalt of in het ziekenhuis met haar eigen verloskundige.

Voor de toekomst denk ik dat de zwangeren steeds meer hun eigen keuzes willen maken t.a.v. hun bevalling. Ik denk dat deze trend nog verder gaat doorzetten dan nu en dat we daar als beroepsgroep op moeten inspelen.

Ik schat dat ik zo’n 3000 bevallingen heb gedaan en dat is nu zo leuk aan het Gooi, je blijft de mensen telkens weer tegen komen en ziet later ook hoe de kinderen opgroeien die je geboren hebt laten worden. Regelmatig ga ik even een korte boodschap doen en kom een uur later terug door de gesprekken met cliënten; sommigen waarvan de kinderen al op het middelbaar onderwijs zitten. Ik vind dat zo’n voorrecht, waar heb je dat nu?

40 jaar na de eerste bevalling neem ik afscheid op 21 januari 2017 15:00-17:00 in ‘de Wel’ in Eemnes en zou het geweldig vinden om afscheid te nemen van alle mensen waar ik al die tijd met hart en ziel voor en mee gewerkt heb.

Related posts