Enthousiaste start van het Taalcafé Eemnes

Taalcafé ook open in de kerstperiode

Eemnes, 9 december – Werkgroep Goede Buren Eemnes en de Eemnesser Bibliotheek kunnen terugkijken op een geslaagde opening van het Taalcafé Eemnes. Een goede veertig mensen woonden vrijdagochtend de start bij van het Taalcafé.. Het blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien, want er  waren naast de Nederlands sprekende vrijwilligers veel nieuwe Eemnessers, afkomstig uit diverse landen, zoals China, Cyprus, de Dominicaanse Republiek, Eritrea, Irak, Moldavië, Polen, Roemenië, Rusland, Somalië, Soedan, Syrïe, Tanzanië, Zwitserland.

Dorpsdichter Gerard Wortel opende het Taalcafé Eemnes met een nieuw gedicht over het leren van een taal, na een beschouwing over de moeilijkheid om een andere taal aan te leren. Hij gaf als voorbeeld een eenvoudige zin in een Afrikaanse taal: “Ik ga een brief schrijven.” Dat zeggen zonder over de klanken te struikelen bleek een haast onmogelijke opdracht.

Na zijn historische woorden, “Het Taalcafé Eemnes is geopend”, gingen de mensen in kleine groepjes aan tafel zitten om met elkaar kennis te maken, bij een kop koffie, om met elkaar te praten over uiteenlopende onderwerpen, bogen bezoekers zich samen over de juiste spelling van woorden zoals  kam, riem en slapen terwijl ze met hun vingers over een touch screen wandelen.

Tijdens de ochtend melden zich nieuwe vrijwilligers als taalhulp en als gastvrouw, zodat het Taalcafé Eemnes nu al kan rekenen op een achterban van twintig mensen, die nieuwkomers willen ontmoeten en willen helpen onze taal meester te worden.

De achtergrond van de nieuwkomers was zeer verschillend: er zijn mensen hier gekomen voor hun werk, in naam van de liefde en wonen samen met een Nederlandse partner, of op de vlucht voor burgeroorlog en onderdrukking in hun land van herkomst.  Opvallend was ook de aandacht vanuit het plaatselijk bestuur, zowel wethouder Jan den Dunnen als burgemeester Roland van Benthem en gemeenteraadslid Leon Lutterman, waren aanwezig bij de opening van Het Taalcafé Eemnes.

Het Taalcafé Eemnes is vanaf nu open voor bezoekers, elke vrijdagochtend van 10:00 uur tot 11:30 in de Eemnesser vestiging van de Openbare Bibliotheek Gooi en Meer. Ook op de vrijdagochtenden tijdens de kerstperiode zal het Taalcafé Eemnes gewoon open zijn.

Related posts