Eemnesser skûtsje Eemlander vaart weer uit

Oude tijden herleven op 18 maart in de Eemnesser polder. Met vereende krachten wordt omstreeks 10 uur het Eemnesser skûtsje Eemlander door haar bemanning via de Eemnesser vaart gejaagd (het slepen van het skûtsje m.b.v. een touw, lopend via de weg langs de vaart) en geboomd (het duwen van het skûtsje m.b.v. een vaarboom) richting het sluisje bij de Eem. Hiermee start voor skûtsje Eemlander en haar bemanning het nieuwe skûtsjesil seizoen.

 

Bij het sluisje aangekomen, wordt er geschut (door de sluis varen) en varen we via de Eem naar het Eemmeer voor een eerste training. Graag nodigen we de Eemnesser bevolking uit om het skûtsje te komen uitzwaaien, mee te trekken in de jaaglijn of te kijken bij het handmatig schutten door het sluisje.

 

Voor het nieuwe seizoen zijn we op zoek naar extra bemanningsleden.

Wil je graag eens ervaren wat het zeilen op een skûtsje inhoudt, neem gerust contact op met ons. Vanaf de leeftijd van 16 jaar ben je welkom. Zeilervaring en ‘spierballen’ zijn een pré.

 

Fotowedstrijd:

De afgelopen maanden heeft het skûtsje prachtig verlicht gelegen aan het evenemententerrein in de kom van Eemnes. Voor veel Eemnessers is dit inmiddels een vertrouwd beeld geworden. De lichtjes steken prachtig af en voor velen dient het als een mooi verlicht baken in de Eemnesser polder.

Het skûtsje is de afgelopen maanden veelvuldig gefotografeerd. Heeft u mooie foto’s gemaakt en wilt u die delen? Mail ze naar een van onderstaande adressen.

De winnaar krijgt een zeiltocht voor 2 personen aangeboden.

Skûtsje Eemlander:

Skûtsje Eemlander is een stalen Friese tjalk in 1903 gebouwd voor het zeilend vervoeren van mest, terpaarde, aardappelen en andere bulkgoederen. Het schip weegt 11,5 ton (zonder ballast). Met een lengte van 17,09 m valt de Eemlander in de wedstrijdklasse: kleine-a. In deze klasse zijn nog 20 skûtsjes actief in wedstrijdverband varend.

Met meerdere eerste prijzen was het seizoen 2016 zeer succesvol voor het Eemnesser skûtsje Eemlander en de bemanning begint dan ook vol vertrouwen aan het nieuwe seizoen!

Volg de verrichtingen van de Eemlander op facebook https://www.facebook.com/eemlander.

ons en maak kans dit seizoen een tochtje mee te varen!

Related posts