Lenteschoonmaak Eemnes breekt records

Op zaterdag 25 maart was er in Eemnes de achtste Lenteschoonmaak. Een stralende dag maakte dat deze versie van 2017 niet meer kapot kan. Records braken op alle fronten. Van zeven deelnemers in 2010, die trouw meedoen, is deze traditie uitgegroeid tot een activiteit waar dit jaar ruim 80 mee deden. Daaronder waren ook iets meer dan 25 in de Heidehoek en op ‘het eiland van Eemnes’ ten westen van de A27 onder leiding van respectievelijk Ina Panman en Paul Sprey. De andere ruim 55 deelnemers onder coördinatie van Jaap Groeneveld werkten vanuit De Hilt de bebouwde kom en een deel van het landelijk gebied af. Sommigen deden in de ochtend en de middag mee.

Er deed een groeiend aantal gezinnen met kinderen mee of kleinkinderen hielpen grootouders. ’s Ochtends bij het begin was de jongste ooit een jongetje van bijna 5 jaar, maar voor de middag sneuvelde dat record door een meisje van 3 jaar. Jong geleerd oud gedaan en het begint bij de opvoeding.

De gemeente Eemnes draagt de organisatie een warm hart toe. Burgemeester Roland van Benthem had zich als eerste al publiekelijk aangemeld tijdens de Nieuwjaarsreceptie. Hij doet al een aantal jaren mee, evenals minstens een van de wethouders, nu Sven Lankreijer. Deze keer sloten ook medewerkers van het gemeentesecretariaat aan. De gemeente ondersteunt met materiaal en als blijk van waardering – inmiddels traditioneel – met een lunch. Hoewel de hele actie apolitiek is, kan niet onvermeld blijven dat een groep vanuit het CDA, onder aanvoering van Erik Ruizendaal, het noordelijke landelijk gebied opschoonde. Zij deden een macabere vondst: een dode kat in een transportkooi die daarmee moedwillig moet zijn verdronken, tot ieders grote afschuw. Er is aangifte gedaan en het kadaver is afgevoerd door de dierenambulance.

22 Grijze containers van de gemeente waren niet genoeg om alles te bergen. Een aanhangwagen vol (ca. 5 kliko’s) bevatte vooral grof vuil uit het buitengebied: fietswrakken, plastic bakken en tanks, sloopafval, puin, niet bezorgde folders, verloren auto-onderdelen, enzovoort.

Onderweg werd veel lof toegezwaaid, evenals al snel over de 100 likes op facebook, maar nog leuker is het als het niet nodig was en iedereen zijn eigen rommel opruimt en niet ergens dumpt.

Vier weken geleden is de Werkgroep Eemnes Schoon opgericht, die bestaat uit Ina Panman, Paul Sprey, Lucas van der Erve en Jaap Groeneveld als voorzitter/secretaris. Deze werkgroep wil continuïteit waarborgen en nieuwe initiatieven ontplooien.

(foto Rick de Raad)

Related posts