Plaatselijke figuren – Brieven aan de toekomst

Op maandag 22 mei ontving de Historische Kring Eemnes ‘Brieven aan de toekomst’. De brieven werden in de vorm van bundels per school overhandigd door kinderen van groep 6 van basisschool Het Noorderlicht uit Eemnes. De kinderen schreven de brieven in het kader van het project Plaatselijke figuren. Ter plaatse maakte fotografe Hilde Sneep samen met de kinderen een portretfoto van voorzitter Liesbeth Lemckert en van secretaris Jaap Groeneveld.

De afgelopen maanden hebben de kinderen van groep 5 en 6 van alle basisscholen uit Eemnes aan dit project gewerkt. Dit is onderdeel van het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Onder leiding van fotografe Hilde Sneep hebben de kinderen bijzondere portretten van elkaar gemaakt. Bij de portretten schreven ze een brief, die gericht was aan de lezer van de toekomst.

Tijdens het project Plaatselijke figuren hebben de leerlingen aan de hand van het lesmateriaal verschillende moderne en historische portretten bekeken. Wat waren dit voor mensen? Waarom hebben deze personen zich laten portretteren en waarom op deze manier? De leerlingen raakten bekend met portretfotografie en onderzochten portretten van personen uit de eigen omgeving. Ten slotte maakten ze onder leiding van fotografe Hilde Sneep zelf een portret van een klasgenoot.

Bij de foto’s van vroeger, die de kinderen tijdens het project in de klas bekeken, was niets geschreven. Daardoor bleven er veel vragen onbeantwoord. Ieder kind heeft bij zijn eigen portret een brief aan de toekomst geschreven waarin ze iets over zichzelf vertellen. Van iedere foto met brief is een kopie voor de Historische Kring Eemnes gemaakt. Zij gaan deze voor de toekomst bewaren zodat de mensen die dan leven een beetje begrijpen hoe het was om in déze tijd te leven.

Het project maakt onderdeel uit van het Kunstmenu en het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Deze programma’s laten leerlingen één keer per jaar professionele kunst beleven en één keer de eigen culturele omgeving ervaren in al haar facetten. Lokale culturele partijen zijn nauw betrokken bij de uitvoering. Om de projecten mogelijk te maken dragen de Provincie Utrecht, de gemeente en de scholen financieel bij. Benieuwd naar het hele kunstmenu en cultuurprogramma in Eemnes? Kijk op www.kunstcentraal.nl/gemeente/eemnes/.

Related posts