Skûtsje Eemlander verspeelt podiumplaats door aanvaring

Skutsje-Eemlander-Heeg

De afgelopen weekenden heeft skûtsje Eemlander twee uitstekende 3e plaatsen behaald tijdens Lemmer Ahoy (Hemelvaartweekend) en de Skûtsje Lange Afstand Kampioenschappen (Pinksterweekend). Dit schepte vertrouwen in opnieuw een goede klassering bij de Slach om Heech en de bemanning was dan ook vol goede moed naar Heeg afgereisd. We hadden hier de vorig jaar gewonnen fraaie wisseltrofee (‘t Swurd van Grutte Pier) te verdedigen.

De eerste wedstrijd op zaterdag 10 juni leek alles op rolletjes te lopen, al snel lagen we tweede en na een spannend duel met de Engelina Smeltekop doken we als eerste om de onderton om de laatste ronde in te gaan. Hier ging het echter volledig mis: de onderton van de tegelijk varende grote-A klasse lag zo ongelukkig ten opzichte van onze eigen ton, dat ze ons meteen na onze eigen tonronding kruisten. Een onverwachte wirwar van schepen ontstond, waarin wij in aanvaring kwamen met het skûtsje de Grutte Pier. Schipper Lucas Bouma kon nog net voordat onze opsteker zijn roer raakte het water in duiken. Even later konden wij hem gelukkig ongedeerd uit het water trekken. Wat een klap en wat een schrik. Beiden hebben we vervolgens de wedstrijd met schade verlaten. In de haven aangekomen bleek onze schade zich voornamelijk te beperken tot de (gelukkig demontabele) omgeknikte opsteker, die dezelfde avond nog in Bolsward gerepareerd kon worden.

Zondag konden we dus weer gewoon van start en werden we na een spannende eerste wedstrijd 2e! De tweede wedstrijd lagen we al snel weer tweede, maar bleken we ook hard in te lopen op wederom de Engelina Smeltekop. We vlogen er in het laatste voordewindse rak langs, waarna het laatste aandewindse rak naar de finish veel weg had van het matchracen met kleine bootjes: steeds weer verdedigen op de klappen van de concurrentie. Zelfs toen we er bijna waren, toch nog weer voor de zekerheid de zoveelste overstag om maar tussen de finish en de Engelina te blijven, deze pakte ze ons niet meer af! Wat een mierzoete overwinning voor het team!
De derde wedstrijd lagen we keurig rond de derde plek toen de schepen achter ons een totaal andere slag maakten. Dat pakte goed voor ze uit en door de korte wedstrijd was het niet meer mogelijk om nog plekken terug te veroveren. Wij bleven steken op een 5e plekje.
Het eindklassement werd vervolgens verdiend gewonnen door Skûtsje Engelina Smeltekop, de Tiid sil ’t Leare op 2 en de Welvaart op 3. Zelf werden we ondanks het missen van 3 wedstrijden toch nog 7e.

 

Related posts