Open Monumentendag Eemnes 9 september 2017 “Boeren, burgers en buitenlui” in de BEL-gemeenten

Open Monumentendag 2017 op zaterdag 9 september heeft in Eemnes alweer een paar bijzondere attracties. In het kader van het thema “Boeren, burgers en buitenlui” hebben de historische kringen van Blaricum, Eemnes en Laren de handen ineen geslagen. Zij hebben samen een fietstocht georganiseerd langs de open monumenten, hun Oudheidkamers en andere bezienswaardigheden. De vertrekpunten zijn bij de verschillende Oudheidkamers, waar de routebeschrijvingen gratis zijn af te halen (Raadhuislaan 2A, Eemnes, vanaf 9.00 uur, Blaricum en Laren vanaf 10.00 uur). Deze fietstocht gaat ook langs de Blommenhoeve op Meentweg 37, bekend van de BOERenMARKT en fairs, die in de route is opgenomen. Hier kunt u een kopje koffie met taart of andere versnapering gebruiken, zoals een broodje vis, en genieten van alles wat daar te zien is.

Van de kerkelijke monumenten zijn geopend voor bezichtiging de Grote of Nicolaaskerk (Kerkstraat 16, 10.00-16.00 uur) en de H. Nicolaaskerk (Wakkerendijk 60, 11.00-16.00 uur). In deze twee kerken zal orgelspel klinken. Om 10.00 uur luidt het Eemnesser Klokkenluiders Gilde van de Historische Kring Eemnes (HKE) de klokken van de Grote Kerk en om 11.00 die van het Dikke Torentje. Na het klokkenluiden zal de toren van de Grote Kerk open zijn om te beklimmen tot 15.30 uur. Het uitzicht is bij mooi weer overweldigend.

Dit jaar zal wegens een andere verplichtingen de voormalige kerk “Het Dikke Torentje”, dat bijna zes eeuwen water en vuur heeft overleefd, niet open zijn. Verwezen wordt naar het recent verschenen fraaie, gelijknamige boek dat voor de gelegenheid van Open Monumentendag in de Oudheidkamer van de HKE (Raadhuislaan 2A) te koop is voor €17,50, i.p.v. €20,00. De Oudheidkamer is geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur. Daar is nog voor het laatst de tentoonstelling “Eemnesser streekdrachten” te zien die ook in de andere BEL-gemeenten en daarbuiten werden gedragen. De Baarnse handboekbinder Cok de Zwart zal er zijn ambachtelijke herstel van oude boeken vertonen.

Ook het gemaal bij de sluis (Korte Maatsweg) is weer geopend. Regelmatig zullen de oude elektrische machines worden gedemonstreerd door het Waterschap Vallei & Veluwe. Ervaren vertellers van HKE en het Waterschap geven uitleg over het waterbeheer in de polder.

 

[foto1: Blommenhoeve-P1270996.JPG] De Blommenhoeve

 

[foto2: GroteKerk-IMG_5441.JPG] De Grote Kerk

 

[Opm.: Liefst beide foto’s plaatsen, dan maar wat kleiner. Met opzet hiervoor staande foto’s]

Related posts