Luther had grote invloed op Johann Sebastian Bach

LAREN/EEMNES – oktober 2017.  Het is in Nederland zonder twijfel het allerbekendste werk van Johann Sebastian Bach: de Matthäus Passion. ‘Bijna niemand weet meer hoeveel invloed Luther had op het werk van Bach, terwijl het zo belangrijk is om het werk van Bach te begrijpen’, schrijft Govert Jan Bach in zijn boek Maarten Luther en Johann Sebastian Bach; twee grensverleggers (2017)

Govert Jan Bach, die samen met Johann Sebastian Bach eenzelfde voorouder deelt, komt in het jaar waarin 500 jaar Reformatie herdacht wordt, op dinsdag 7 november naar Laren om over die invloed van Luther op Bach te vertellen.

‘Luther was,’ denkt Govert Jan Bach, ‘mede zo’n groot voorbeeld voor Bach doordat ze een enorme liefde voor muziek deelden; muziek en geloof vormden voor Bach een twee-eenheid.’

Govert Jan Bach studeerde pastorale theologie en psychologie in Leiden, Amsterdam en Nijmegen, waarna een carrière volgde als psychotherapeut. In die hoedanigheid zette hij regelmatig muziek in als therapie. Govert Jan Bach deed onderzoek naar de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek. Hij is programmamaker bij de Concertzender voor de dagelijkse uitzending Geen dag zonder Bach.

Datum, tijd en plaats: dinsdag 7 november van 19.30 tot 21.30 uur in de Johanneskerk aan de Naarderstraat in het centrum van Laren. Bij binnenkomst koffie of thee en bij de afsluiting, een glas wijn. De toegang is gratis maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld!

Dit moment binnen het thema ‘Geloven in vrijheid’, is georganiseerd door de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE).  

Related posts