De Historische Kring Eemnes vertelt ….

Bedrieglijk relaxt

In de verzameling foto’s van HKE bleek bijgaand kiekje ergens verdwaald te zijn. Leuk rustiek plaatje, maar waar is hij genomen en in welk verband. Degenen die er aanvankelijk mee bezig waren legden het opzij. Vereende krachten maken licht werk. De foto lijkt heel duidelijk genomen te zijn op de Zomerdijk bij een grote waai (achter de wagen), waar de dijk na een doorbraak aan de Eemzijde omheen is gelegd (links). Op de wagen liggen zo te zien de wanden van een schaft- en schuilkeet of iets dergelijks. Bij de tweede ruilverkaveling werd al niet meer met paard en wagen gewerkt. Zou de foto te maken hebben met de eerste van 1939-1951?

In 2006 heeft HKE een hele verzameling foto’s gekregen die stamt uit het bezit van burgemeester van Ogtrop en die gaan over deze ruilverkaveling. Dat was zijn grote opdracht nadat hij was aangesteld als burgemeester van Eemnes in 1936. Vergelijking met deze verzameling bleek al heel snel waar het fotootje thuis hoorde. Er was een set van zulke foto’s met exact dezelfde afmetingen papier, afbeelding en ongelijke randen; alle andere sets waren totaal anders. Daar moest hij dus tussen horen en die gingen over werkzaamheden tijdens de ruilverkaveling van 1939 t/m 1941. Op een andere foto waren meerdere schaftketen te zien bij het verbreden van de Middenwetering. Allemaal met de schep, geen graafmachine te zien.

Dank zij een langlopende activiteit weten we bij HKE steeds beter en gedocumenteerd wat we allemaal hebben. Praktisch elke woensdagochtend wordt daaraan gewerkt met een groepje vrijwilligers in een gemoedelijke sfeer.

Terug naar het plaatje. Het straalt rust uit van een ongecompliceerd leven. Men zou er nostalgisch in weg kunnen zwijmelen. Wetend dat hij uit 1939-1941 stamt, maakt het verhaal even anders. En was het leven wel zo ongecompliceerd en gemakkelijk…..?

Related posts