Geen ijspret in Eemnes

Teleurgestelde schaatsliefhebbers en natuurlijk dito ijsmeesters van IJsclub De Vaart in Eemnes waren het resultaat van steeds wisselende weersomstandigheden tijdens de laatste vorstperiode.

Op dinsdag 27 februari lag de ijsbaan dichtgevroren, maar op de woensdag daarna was de helft alweer open. Dar kwam door de kracht van de zon in deze tijd van het jaar en door de harde wind.

Op donderdag 1 maart was de ijsbaan weer geheel dichtgevroren, maar toen viel er opeens wel twee centimeter sneeuw en dat op nog heel dun ijs! De zon had nog steeds veel kracht waardoor  een deel van de sneeuw smolt en plassen op het ijs veroorzaakte. Dat bevroor weer gedurende de nacht, maar het resultaat is zogenaamd “bomijs”. Dat is ijs met een dun laagje water ertussen en dat laagje werkt juist isolerend! Kortom bij de landijsbaan van IJsclub De Vaart kampte men met een scala aan negatieve omstandigheden:  te krachtige zon, te sterke wind en sneeuw op het ijs. Het werd hierdoor helemaal iets en de vereiste acht centimeter ijs zat er gewoon niet in. Jammer voor hen die hun schaatsen hadden laten slijpen en jammer voor de ijsmeesters, die hun harde werken niet beloond zagen.  Zo blijkt maar weer: het kan vriezen en dooien!

Related posts