Help mee de weidevogels te beschermen

De afgelopen decennia is het aantal weidevogels zoals kieviten en grutto’s flink afgenomen. Ieder voorjaar zetten agrariërs en honderden Utrechtse vrijwilligers zich in om de weidevogels te helpen overleven in ons drukke landschap. Ook u kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden. Heeft u nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert op 29 maart en 5 april een basiscursus Weidevogelbescherming in Eemnes. Daarna kunt u het veld in en krijgt u begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer.

Help ook mee!

Als weidevogelvrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met 2 stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven.

Vanaf eind maart tot in juni beschermt u de nesten. En houdt u in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode bent u minimaal 4 uur per week in het veld om de nesten te zoeken, meestal in kleine groepjes.

Beginnerscursus

U kunt zich voor de basiscursus Weidevogelbescherming die Landschap Erfgoed Utrecht organiseert op dinsdag 29 maart en maandag 5 april aanmelden via www.landschaperfgoedutrecht.nl/cursussen. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar weidevogels@landschaperfgoedutrecht.nl.

Related posts