Frans impressionisme

Donderdag 19 april van 10.00-12.00 uur in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Eemnes

Themaochtend over Frans impressionisme in de klassieke muziek door Joop van Velzen

Het Impressionisme is een stroming in de geschiedenis van de klassieke muziek die in Frankrijk ontstond als reactie op de late romantiek. De term impressionisme is ontleend aan een bekend schilderij van Claude Monet met als titel ‘Impression; soleil levant’(1872). De stroming heeft sterke verwantschap met de laat-19e-eeuwse schilderkunst, maar ook met de literatuur. De bloeiperiode was van circa 1870 tot 1910. Bij de impressionistische muziek is de sfeer vaak belangrijker dan de emotie. Ook liet men zich graag inspireren door de literatuur (bijvoorbeeld gedichten van Appolinaire en Verlaine).

Daarnaast wordt de muziek intiemer, geen grote bezettingen met bombastische geluidsorkanen, maar subtiele klankvelden, die fijntjes en subtiel worden vormgegeven.

Voorlopers en eerste vertegenwoordigers zijn componisten als Gabriël Fauré (1845-1923) en Henri Duparc (1848-1933). Bekende componisten uit de impressionistische periode in de klassieke muziek zijn Erik Satie, Claude Debussy, André Caplet, Paul Dukas, Albert Roussel en Maurice Ravel. Het werk van de Engelse componist Frederick Delius (1862-1934) is doordrenkt met het impressionistische klankidioom. In de rest van Europa wordt de stroming nauwelijks overgenomen of geïmiteerd.

Bij de Nederlandse componisten valt te denken aan Alphons Diepenbrock, Jan Ingenhoven en Rudolf Escher, maar geen van drieën kan voluit impressionist worden genoemd.

Muziekhistoricus Joop van Velzen zal zijn verhaal illustreren aan de hand van heel veel beeld- en geluidsfragmenten, waardoor u een goed beeld krijgt van de impressionistische periode uit de klassieke muziek!

Iedereen is van harte welkom, de entree is vrij!

Related posts