Gooise vierdaagse tien jaar op pad

EEMNES-LAREN – De Gooise  Wandelvierdaagse is al jaren dolblij met de steun uit Eemnes. Dankzij dorpscoach Marianne van der Kolk krijgen de wandelaars bij hun doortocht door Eemnes steevast een vrolijk randprogramma voorgeschoteld met muziek, dans en zelfs een torenbeklimming, tenminste voor de stappers die daarvoor nog de puf hebben.

,,Het mooiste zou zijn als wij ook in Blaricum en Huizen zulke enthousiaste mensen kunnen mobiliseren. Hoe meer reuring des te beter”, zegt voorzitter Tim Bitter van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi.

Dit jaar staat alles in het teken van het tienjarig jubileum. Met een zitbank op de Zuiderheide als cadeautje voor het Goois Natuur Reservaat (GNR), een dinertje voor trouwe wandelaars en een foto-jubileumboekje viert de wandelclub in juni haar tweede lustrum.

En natuurlijk met nieuwe wandelroutes langs de mooiste plekjes van Gooi en Eemland. Van 20 tot en met 23 juni gaan naar verwachting ruim 1600 wandelaars op ontdekkingstocht door bos, heide en polderland. Onontbeerlijk is daarbij de steun van het Goois Natuurreservaat (GNR) en Natuurmonumenten. ,,Tachtig procent van onze routes lopen over hun terreinen, dus mogen we deze gastheren ook best eens in het zonnetje zetten”, aldus Bitter, die  binnenkort de zitbank officieel zal overdragen aan het GNR. ,,Toepasselijker kan eigenlijk niet. Een zitbank als rust- en genietplek voor de natuurminnende wandelaar”, aldus Bitter.

De vier routes vormen een klaverblad rondom Laren. Er wordt gewandeld naar de Lage Vuursche, Eemnes en de Eempolder, de buitenplaatsen van ‘s-Graveland en de oude Zuiderzeekust tussen Huizen en Naarden. Start- en eindpunt is elke dag het sportcomplex van de SV Laren aan het Schuilkerkpad in Laren. Inschrijven kan tot 18 juni via www.wandelvierdaagsehetgooi.nl.

,,De meesten lopen de 4 x 20 kilometer, maar je kunt ook kiezen voor de 10, 30 of 40 km. Je hoeft ook niet alle dagen te lopen. Als je weinig tijd hebt kun je ook kiezen voor één of twee dagen. Wij zijn zeer flexibel,” lacht de voorzitter.

De wandelaars lopen ook dit jaar voor het goede doel. Bitter: ,,Dit jaar hebben we gekozen voor Scouting Raboes om het belang van buitenspelen in de vrije natuur te benadrukken. Daarnaast doneren we aan de Stichting Vier het Leven, die begeleide uitstapjes voor ouderen uit de regio naar museum, concert of theater organiseert. Het geeft altijd een extra kick als je iets terug kan doen!”

Related posts