Het winkeltje van Jaap Eek, Wakkerendijk 9

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ is maar al te waar. Een ogenblik van onachtzaamheid werd onze smid Jaap Eek (Eemnes 1934-2018) uiteindelijk noodlottig. Veel mensen leefden met hem mee toen bekend werd dat hij was aangereden. Opluchting was er toen hij goed aanspreekbaar bleek en er gloorde hoop dat hij het zou halen. Zelf zou hij voor ogen hebben gehad om weer in de winkel te gaan staan. Het mocht niet zo zijnen het is verdrietig dat het zo is gegaan.

Bij HKE zijn er goede herinneringen aan Jaap Eek. Met Open Monumentendag in 2016, thema Kunst & Ambacht, heeft hij aan het publiek zijn smeedkunsten vertoond. Ook bij andere gelegenheden was hij bereid te helpen. Zo heeft hij in 2007 ter gelegenheid van het zeventig jaar bestaan van de Juliana- en Bernhardbomen voor het oude raadhuis op verzoek van HKE de letters J en B gemaakt die nu het hek ervoor sieren, ter herinnering aan de oude letters. Nog regelmatig hielp hij Toon Wortel met ijzeren banden voor nieuwe of herstelde houten wielen. Vakwerk van het soort ‘het geheim van de smid’.

Jaap Eek had zijn winkel in ijzerwaren en tuingereedschappen in het karakteristieke pand nog voor de liefhebberij en je kon alleen ’s ochtends bij hem terecht. Van 1950 tot 1962 werkte hij bij verschillende smederijen als knecht. Hij begon daarna voor zichzelf in ‘de Zwarte Schuur’ bij Wakkerendijk 162 (De Deel). Hij had als eigenaar betrokken na zijn huwelijk samen met Nel Stalenhoef in 1961 al het voormalige manufacturenwinkeltje van de familie Luijf. Hij bouwde daarna zijn werkplaats erachter.

Het winkel-woonhuis is van oorsprong 18e-eeuws. Er werd op die plaats al een huis vermeld in 1707. Tot 1887 was het pand eigendom van de familie Perier, die de naastgelegen herberg ‘De Lindeboom’ uitbaatten. In dat jaar kocht de voormalig zouaaf (soldaat van de paus) Jan Hendrikzn. Luijf het pand en vestigde er een manufacturenwinkel in. Hopelijk komt er weer een knus winkeltje in.

Related posts