Eemnesser Cultuurprijs 2018 ~en Publieksprijs gaat naar kunstschilder Sahar Kader

Sahar Kader is gisterenmiddag 9 september door een vakjury uitgekozen tot winnaar van de Eemnesser Cultuurprijs 2018. Deze prijsuitreiking vond plaats aan het einde van de dag van de kunstroute: ‘Een Dijk van Kunst en Cultuur’ Eemnes 2018, door wethouder Sven Lankreijer en burgemeester Roland van Benthem.

De jury oordeelde lovend:

De Arabische wereld die Sahar Kader in haar schilderijen laat zien, intrigeert en maakt nieuwsgierig. Haar warme kleurgebruik en abstracte vormen dragen daar aan bij. Haar schildertechniek is origineel. Zo werkt ze met as en roet om haar beeld sterker te maken. Ook daar is ze volkomen in geslaagd. Van de 5 genomineerden komt Sahar Kader dan ook de Juryprijs 2018 toe.

Namens de Jurycommissie, Helen Schretlen

 

Tijdens de voorselectie in mei jl. waren er vijf kunstenaars genomineerd voor de Eemnesser Cultuurprijs 2018. Hun zeer diverse exposities werden, zondag 9 september, door de selectiecommissie bezocht, die tot het oordeel kwam dat Sahar Kader de uiteindelijke winnares van de Eemnesser Cultuurprijs 2018 werd. Zij ontving deze wisselprijs uit handen van Roelof Molenaar, winnaar in 2015. Burgemeester Roland van Benthem overhandigde haar een schaal van Matthias Hazeleger, een bekende kunstenaar van Kunstcentrum Kijkoor.

Ook bleek na telling van de stemming dat Sahar de Publieksprijs heeft gewonnen. De bezoekers aan de kunstroute konden hun voorkeur voor een van de deelnemers uitspreken via een stemformulier, van deze gelegenheid is veel gebruik gemaakt. Tanja Wiggerts kwam als tweede uit de stemronde en Henk Bakker als derde. Sahar kreeg nog een tweede schaal van Kijkoor, nu uitgereikt door wethouder Kunst en Cultuur Sven Lankreijer. Het viel de wethouder op dat er zo veel mooie en diverse kunst was, dat hij het even moest laten bezinken.

Op 22 verschillende locaties langs de Wakkerendijk en de Meentweg exposeerden in totaal 44 beeldende kunstenaars hun werk. Langs de route kon het publiek ook genieten van diverse podiumkunsten, zoals muziek, zang, poëzie en ambachten.

Deze Eemnesser kunstroute die dit jaar voor de zesde keer werd gehouden, trok zondag wederom zeer veel belangstellenden.  Het DKC-Comité heeft toegezegd dat de volgende ‘Een Dijk van Kunst en Cultuur’ in september 2020 zal zijn. De schatting is dat er ruim 1500 bezoekers zijn geweest. Ook zijn er diverse kunstwerken aangekocht.

Kortom, de Dijk van Kunst en Cultuur 2018 was weer een echt Eemnesser feestelijke gebeurtenis. Volg ons op www.dijkvankunstencultuur.nl

Voor meer informatie: Reggie van Berkel (voorz.) tel.:035-6835491 // 06-36500420

Ter info: Jury:  De selectie commissie bestaat uit 3 personen:

 1. (voorzitter) Helen Schretlen (1949) Amsterdam, is kunsthistorica en na haar pensioen actief als onderzoeker en schrijver.

Zij studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

 

Na jaren werkzaam te zijn geweest in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum, waar zij zich ontwikkelde tot specialist van de lithografie, legde zij zich toe op herkomstonderzoek van collecties i.v.m. met confiscaties, roof en gedwongen verkoop van kunstwerken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zij schreef over dit onderwerp het boek Betwist Bezit (co-auteur E. Muller, 2003).

Ook deed zij in opdracht van Singer Laren onderzoek naar de collectie en het leven van het echtpaar Singer en publiceerde Loving Art. De Anna en William Singer Collectie (2006), en Americam Impressionist, William H. Singer Jr. 1868 – 1943 (2008).

 1. Mijn naam is Loes Vogel-Mater, ( Blaricum) edelsteenkundige (FGA). Sinds 1969 ontwerp en maak ik sieraden met edelstenen.
  Sinds 1973 bestaat mijn winkel “De Stenenput”, die eerst in Laren en later in Blaricum gevestigd was. Vanaf 1998 werk ik vanuit mijn atelier, Lapis Lazuli Scarabee in Blaricum-Bijvanck.
  Wereldwijd koop ik edelsteenkralen in om in mijn eigen atelier te verwerken tot edelsteensieraden.
  Door mijn grote internationale inkoopervaring ben ik in staat om de prijzen laag te houden.
  Met mijn 43-jarige ervaring kunt u van mij deskundigheid verwachten op het gebied van: reparaties, het ontwerpen en moderniseren van edelsteenkettingen en diverse goud- en zilverreparaties. Mijn verdere activiteiten:

  – Workshop sieraden maken,
  – Cursus edelsteenkunde
  – Chakra cursussen
  – Lezingen
  – Kinderparties

 2. 3. Margreet Dijkstra,  uit Soest,  heeft in 2017 de 5-jarige deeltijd kunstopleiding, bij de NAU afgerond. Zij maakt vooral tekeningen die spanning oproepen tussen geometrische vormen en botanische vormen

Related posts