Japanse karate Sensei opent traditionele dojo in Eemnes

Op het nieuwe bedrijventerrein aan de A27 in Eemnes opende op zaterdag 22 september een traditionele Dojo haar deuren. Vanuit Engeland werd de Japanse meester  Sugasawa Sensei overgevlogen om officieel een lint door te knippen en het feestelijk te openen. De traditionele dojo onderscheidt zich van een sportschool door de duidelijk andere sfeer en de Japanse principes die worden nageleefd. Een uniek concept in het Gooi, dat sinds september actief is in Eemnes.

 Martijn Schelen is eigenaar van de dojo “Kenkokai” en beoefent sinds 1981 Wado Ryu karate. Sinds 2001 geeft hij karate aan jeugd en volwassenen in Laren en Eemnes. Het is bijzonder dat Sugasawa Sensei speciaal naar Nederland komt om de dojo te openen. Sugasawa  Sensei is in 1978 naar Europa gekomen met als doel het traditionele Wado karate te verspreiden. Hij heeft zich gevestigd in Engeland en sindsdien heeft hij trouwe leden gekregen over heel Europa, waaronder ook in Nederland. Het karate waarin les wordt gegeven gaat uit van de principes van Sugasawa Sensei, die op zijn beurt leerling is van de grondlegger Sensei Otsuka. “Het is een hele eer voor mij, dat hij speciaal hiervoor naar Nederland komt. Een kers op de taart om op deze manier af te trappen”, aldus Martijn.

 “Wat begonnen is als een hobbyclub, is nu uitgegroeid tot een traditionele dojo waar les wordt gegeven in karate, maar ook een centrum waar je de Japanse yoga vorm Do-in kan volgen, het Chinese Taiji Qigong , het westerse critical alignment yoga, core stability, shiatsu behandelingen en personal training.” De kern van de lessen ligt bij gezondheid en het goed kunnen bewegen. Vooral mensen met rug- en nekklachten zijn gebaat bij de trainingen om stijfheid en pijn tegen te gaan. “Ik kampte jarenlang met rugklachten, zoals heel veel mensen. Sinds ik deze vormen van yoga beoefen ben ik pijnvrij en beweeg ik weer soepel. Het is mijn doel om rugklachten bij zoveel mogelijk mensen tegen te gaan. De personal training die ik geef is niet gericht op afvallen en conditie verbeteren, maar gericht op het sterker maken van de romp en rug en het verminderen van pijn. Doordat veel mensen zittend werk hebben, veel autorijden of op hun telefoon zitten te kijken ontstaan veel klachten. Met een paar lessen merken veel mensen verbetering hierin. En het karate? Dat is een hobby, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar tot volwassen in de zeventig.”

Related posts