lunchconcert Raadzaal van het BEL kantoor

Op donderdag 20 september 2018 zal het Trio Yoffi een lunchconcert geven in de Raadzaal van het BEL kantoor te Eemnes. Het concert begint om 12:30 uur en is afgelopen rond 13:15. Violist Rami Koch was jarenlang concertmeester van het Metropoleorkest en Promenadeorkest en maakte 22 jaar deel uit van het Raphael strijkkwartet. Celliste Daniela Zlatkin maakte deel uit van diverse orkesten, waaronder het Orkest van het Oosten en was directeur van enkele muziekscholen in Israël. Pianist Jetze Dubbelman is docent aan de Academie voor Theater en Dans en is regelmatig te horen als solist en in kamermuziek. Het Trio Yoffi zal de volgende werken ten gehore brengen:

Ludwig van Beethoven (1770-1827) : Trio opus 1 nr 1 in Es deel 1: Allegro

Jetze Dubbelman (1963) : Trio: Adagio

Astor Piazzolla (1921-1992) : Primavera portena

Felix Mendelssohn (1809-1847) :Trio Opus 66 in c.

De toegangsprijs is 10 euro inclusief een broodje en koffie. De zaal is open vanaf 12 u.

Reserveren op info@scarbomusica.nl of 035-5380827

Beethoven legde in 1794 zijn eerste pianotrio voor aan zijn leraar Joseph Haydn, met de vraag of die het goed genoeg vond om te laten uitgeven. Deze raadde het af. Hij vond het een stuk vol boze noten en verwachtte niet veel belangstelling. Maar ach, soms zat zelfs de grote Haydn ernaast. Beethoven deed het toch en het stuk werd een groot succes. Tot de dag van vandaag wordt het graag gespeeld en beluisterd. Boos is het in elk geval niet. Wel energiek en vol grillige effecten, die juist aan de muziek van Joseph Haydn doen denken.

Het trio van Jetze Dubbelman dateert uit 1984, toen hij 21 jaar oud was. Het is een expressief stuk in een verwijde tonaliteit met impressionistische kleuren. Hij schreef het voor zijn vrienden aan de Muziekschool Amsterdam. Oorspronkelijk was de bezetting viool, altviool en piano. Het is enigszins aangepast waardoor het ook in de meer gebruikelijke bezetting voor pianotrio te spelen is.

De Argentijnse componist Astor Piazzolla wordt beschouwd als één van de grote vernieuwers van de tango. Deze gepassioneerde dans hoorde vanouds thuis in de achterbuurten van Buenos Aires en stond niet in hoog aanzien. Piazzolla wist op zijn bandoneon en in zijn composities het genre tot grote hoogte te verheffen. Primavera portena maakt deel uit van een cyclus van 4 tango’s, geïnspireerd op de 4 seizoenen. De bewerking is van goede een vriend van Piazzolla, José Bragato.

In zijn korte leven schreef Felix Mendelssohn twee pianotrio’s. Het is niet duidelijk waarom het eerste veel vaker gespeeld wordt dan het tweede. Het zijn allebei meesterwerken, waarin de componist zijn sterkste kanten laat zien: ronkende romantiek, ontroerende lyriek en die parelende, voortrazende nootjes, waar hij het patent op leek te hebben.

Related posts