Bijzondere expositie van Kees Schrikker in BEL kantoor

Donderdag 18 oktober opent André Schrikker om 17.00 uur een tentoonstelling met werken en archiefmateriaal van zijn vader, de kunstenaar Kees Schrikker (1898-1993).beeldhouwer, medailleur en keramist.  Schrikker is in het Gooi vooral bekend als oprichter van tekenclub Hamdorff, de voorloper van de Gooise Academie waarvan hij ook de eerste directeur was. De beeldhouwer Schrikker had in Nederland vele exposities maar was daarbuiten ook in Frankrijk een gevierd kunstenaar. Werken van hem werden aangekocht door zowel de Nederlandse als de Franse Staat.

Kees Schrikker  kan wellicht niet beter gekarakteriseerd worden dan door de woorden die de schilder Carel Willink eens over hem schreef:

“Hoewel tussen ons nooit ter sprake is gekomen, welk ideaal hem als beeldhouwer voor ogen zweefde, moet dit kort samengevat, hierop neerkomen: een beeld te maken, dat een eigen “natuurlijkheid” bezat, zonder dat het ook maar iets met een kopie van de natuur te maken had. Een beeld te maken dat monumentaliteit bezat, zonder dat dit door summiere weglating van details en schikking van cilinders, cuben en bollen bereikt zou worden, een beeld te maken dat “stijl” bezat, zonder tot styleren over te gaan. Men zou dit streven eigenlijk typisch klassiek kunnen noemen”. Iedereen is welkom bij de opening van de tentoonstelling die nog tot en met 20 november te zien tijdens kantooruren in het BEL Kantoor (gemeentehuis) aan de Zuidersingel 5 in Eemnes.

Related posts