De Historische Kring Eemnes vraagt ….

De Historische Kring Eemnes vraagt ….

De gemeentevlag bestaat 80 jaar

Eemnes heeft een gemeentevlag die de gemeente zelf gebruikt bij bijzondere gelegenheden. Het is een aangepaste en grotere uitvoering (150×225 cm) van de defileervlag van 1938, waarvan er maar één exemplaar is gemaakt en die nu in bezit is van de Historische Kring Eemnes. De huidige vlag is qua ontwerp van gekleurde banen en de plaats van het wapenvlak eender, maar het wapen is gemoderniseerd. Op de valreep van 2018 is het bovendien 80 jaar geleden dat de gemeentevlag werd geïntroduceerd. Hoe zat dat?

Ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina werd haar op 6 september 1938 voor het paleis op de Dam een Nationale Jeugdhulde gebracht. Daarheen togen ook vertegenwoordigers van de verschillende jeugdverenigingen uit Eemnes en de beide scholen. Alle delegaties kregen een vlag van hun gemeente met daaraan ook een oranje wimpel. De vlaggen voor ca. 750 gemeenten werden geleverd door Vlisco in Helmond, maar hoogstwaarschijnlijk in de dependance Lommel (België) gefabriceerd.

Het ontwerp van alle defileervlaggen bestond uit de provinciale kleuren voor de horizontale banen en het gemeentewapen in de bovenhoek bij de stok. Het wapen werd op wit doek met zwarte lijnen in een rood veld gedrukt door middel van zeefdruk. Men koos in 1938 voor de kleuren rood, wit en geel voor de drie horizontale banen voor Utrecht. Pas in 1952 werden alleen rood en wit de officiële provinciale kleuren van Utrecht. De kunstenaar Jac. Rijkse tekende alle wapens. De drie bisschopsbustes van Eemnes wijken af van het wapen van Eemnes en verschillen ook onderling op details. Deze vlag, circa 140 cm vierkant, had franje om de randen. We mogen aannemen dat alle vlaggen voor het defilé zo waren uitgevoerd.

Oproep: HKE zou graag willen weten of er onder Eemnessers nog herinneringen zijn aan het defilé in Amsterdam en de vlag zelf. Contact kan worden opgenomen met Jaap Groeneveld (tel. 035-538 1609), info@historischekringeemnes.nl of via een briefje aan HKE, Raadhuislaan 2A, 3755HC Eemnes.

Huidige vlag:Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 7 januari a.s. zal de eerstevan de huisvlag (150×100 cm) te koop worden aangeboden aan burgemeester Rolandvan Benthem, waarna ook ter plekke de verkoop begint voor €12,50 per stuk,alleen contant te betalen. Daarna is de vlag op zaterdagen van 14.00 tot 16.00te koop in de Oudheidkamer ofte bestellen via historischekringeemnes.nl. Mooi om bij feestelijkegelegenheden of permanent op te hangen.

Related posts