Taalcafé Eemnes


Taalcafé Eemnes alle vrijdagen open ook in december
Het Taalcafé Eemnes gaat ook tijdens de kerstvakantie gewoon door. Het afgelopen jaar blijkt steeds weer opnieuw hoe groot de behoefte is aan een plek waar je als nieuwkomer terecht kunt om de Nederlandse taal te leren. Sinds de zomermaanden komen er vrijdag er steeds vijfentwintig of meer bezoekers.
Sinds het begin van het Taalcafé eind 2016 zijn er al bezoekers uit meer dan vijfentwintig verschillende landen geweest.
De afgelopen maanden waren dat vooral mensen, afkomstig uit Afghanistan, Brazilië, Eritrea, Japan, Koerdistan, Moldavië, Peru, Polen, Soedan, Syrië, Turkmenistan, Wit Rusland en Zuid Afrika. Elke bezoeker komt met haar of zijn eigen verhaal: ze zijn hier als vluchteling, ze zijn hier voor werk of ze zijn hierheen gekomen omdat ze een Nederlandse partner hebben.
Behalve bezoekers die Nederlands willen leren, komen er vrijwilligers, mensen voor wie onze taal de moedertaal is.
Het Taalcafé Eemnes is elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur te gast in de bibliotheek van Eemnes. Daar kan iedereen die dat wil oefenen in het spreken van de Nederlandse taal. Het gaat er heel geanimeerd aan toe en de diversiteit van mensen die willen leren en mensen die komen helpen is heel groot. Ben je geïnteresseerd, kom dan gewoon eens binnen lopen op vrijdagmorgen. Misschien is het ook wat voor jou.

Taalmaatjes gevraagd
Een aantal van de bezoekers zijn hard bezig met de inburgeringscursus waarvoor ze ook examens moeten doen. Verschillende mensen vragen daarom aan de werkgroepleden van het Taalcafé of ze ook een taalmaatje kunnen krijgen om 1x per week thuis te oefenen en hulp te krijgen bij hun lessen. Er zijn al koppelingen gemaakt, maar we hebben niet genoeg taalmaatjes beschikbaar.
Zou het iets voor u/jou kunnen zijn?
Je hoeft geen expert in de Nederlandse taal te zijn. Plezier beleven aan de ontmoeting met nieuwe Eemnessers en hun cultuur is al genoeg.
De werkgroep denkt mee als er lastige vragen zijn, maar in het algemeen wijst het zich wel.
Wie er meer van wil weten kan contact met ons opnemen door te mailen naar: goedebureneemnes@gmail.com. Of kom gewoon eens kijken in het Taalcafé. Je bent hartelijk welkom!

Textielatelier Knip-Oog
Stichting Goede Buren Eemnes heeft samen met Versa Welzijn Textielatelier KnipOog opgezet. Dit is een plek waar mensen uit Eemnes elkaar ontmoeten terwijl zij bezig zijn met het maken van textielproducten in de breedste zin van het woord. Hier kun je bijvoorbeeld kleding maken of herstellen, gordijnen naaien of quilts maken. Deelnemers maken hun eigen keuzes. Naaimachines en diverse materialen zijn aanwezig. Vrijwilligers helpen met raad en daad.
Dit project valt onder de noemer Zicht op Meedoen, activiteiten voor mensen die een opstapje richting (on)betaald werk en meedoen in de samenleving nodig hebben. Het Textielatelier KnipOog heeft van verschillende kanten ondersteuning gekregen. Mensen doneerden niet alleen stof, naald en draad, maar ook een lockmachine, die tegelijkertijd kan stikken en afwerken.
Het textielatelier is op donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in de Schoter, Wakkerendijk 66-A.
Ook hier kun je gerust eens binnen lopen en ontdekken of het wat voor jou is.
Het Textielatelier KnipOog is gesloten op donderdag 27 december a.s. en donderdag 3 januari 2019.

Related posts