Beleving als uitgangspunt bij Theaterfestival Vuurol

Wintereditie

Aan de rand van Lage Vuursche, omringd door bos, vindt op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 februari in en rond het Koos Vorrinkhuis tussen 19:00 en 23:00 uur de vijfde editie plaats van het Theaterfestival Vuurol Wintereditie. Als bezoeker kun je genieten van zeer diverse korte voorstellingen. Het publiek wordt in groepen van 50 personen langs vier voorstellingen met omlijsting over het terrein en de verschillende ruimtes geleid.

“Uitgangspunt bij Vuurol is het maken van beeldend locatietheater. We nemen het publiek mee in een andere wereld. Een totaalbeleving. We willen hiermee een intense ervaring geven,” vertelt Jeannette Groenewoud, artistiek leider van Stichting Theaterie. “De plek waar gespeeld wordt, speelt een belangrijke rol en vormt samen met het thema het uitgangspunt van de voorstellingen.”

Het thema

“We kiezen jaarlijks een thema. Voor de Wintereditie is dit “DoorGRONDEN”, vertelt Jeannette.“ Achtergrondgedachte hierbij is dat we in een erg spannende tijd leven. De extremen worden extremer, onzekerheden groter. Veranderingen gaan sneller dan we kunnen bijbenen. Iedereen probeert zijn weg te vinden. En dat gaat gepaard met vele onbeantwoorde vragen, op groot en klein niveau. Dit geven we onze theatermakers mee om hun eigen verhaal te vertellen. We beloven met Vuurol: licht in de duisternis, vuur om je aan te warmen en moois om je bij te koesteren!”

Voorgeschiedenis

De Wintereditie van Vuurol stamt uit wat voorheen de Nachtwandeling was, enkele dagen vóór de Pinkstereditie. “Dit was een heel speciaal en succesvol evenement, maar doordat beide activiteiten groeiden, was dit niet meer te behappen. Het werden eigenlijk twee festivals na elkaar,” vertelt Jeannette.” Maar de mogelijkheden in het donker, de sfeer die het geeft om een bijzondere creatie voor een klein publiek te maken, lieten ons niet los. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Wintereditie er kwam. Zo kunnen we het vuur van Vuurol, ook in de winter brandend houden. Omdat het nog steeds zo is dat we de financiering vrijwel helemaal zelf rond moeten krijgen, proberen we hiermee ook wat extra inkomsten te genereren om de omvangrijke Pinkstereditie mee te helpen financieren.”
Koos Vorrinkhuis

Voor de tweede maal vindt de Wintereditie plaats in en rond het natuurvriendenhuis Koos Vorrink. “We zijn blij met deze locatie voor de Wintereditie,” licht Jeannette toe. “We hebben een grandioze samenwerking met de mensen daar. Dit is erg belangrijk, want al lang van tevoren leggen we behoorlijk beslag, door het verkennen van de mogelijkheden met ieder die mee doet; van filmer tot vrijwilligers. Vervolgens komen de artiesten regelmatig repeteren. Op de voorstellingsdagen nemen we de bostuin en het gebouw helemaal over om een speciale belevenis te creëren. Gelukkig is er heel veel mogelijk, zo is gebleken!

We pakken het dit jaar groots aan, te beginnen bij de ontvangst die het publiek tot doorgronden gaat aanzetten en zal verbazen.

Het Koos Vorrinkhuis heeft een prachtige bostuin en binnenruimtes met verschillende sferen. Dit geeft veel inspirerende mogelijkheden voor de theatermakers.

Dit jaar wordt het publiek door het bos geleid langs enkele buitenvoorstellingen, afgewisseld met voorstellingen binnen. En nadat je gezellig hebt kunnen napraten en –borrelen, kun je zelfs bij Koos blijven slapen.”

Origineel programma

Maskeratelier Frans Krom maakt een voorstelling over onze –nu zeer actuele- verwarrende verhouding met dieren.

Jonge maker Lima Rood brengt met theatergroep ‘Kwazi’ de tragikomische voorstelling “Mensentuin” over toenemend individualisme, waarin scherpe observaties en humor samengaan.

Sjoerd Schwibettus, met Walking Faces heeft als ingrediënten: het blootgelegde, nog steeds geluid makende binnenste van een pianola, in combinatie met livemuziek en een gedanst duet. Over intimiteit, jong en oud en de adem van de tijd.

Frederique van Domburg brengt op haar eigen subtiele wijze, de beeldende, verhalende, poëtische voorstelling ‘De Jas voor een Geliefde’ en brengt alles en iedereen dicht bij elkaar.

Thalia maakt de art-performance ‘Tussenruimte’ en is daarbij samenwerking aangegaan met een organisatie-antropoloog en een filosoof. Over organisatorische kaders waarin geen ruimte te vinden is. Wat kunnen we in onze verhouding hiermee? In die tussenruimte zijn wij aan zet.

Outcast Dance Company danst met De Denker van Rodin als uitgangspunt, gemaakt voor “De poorten van de hel.”  Met Urban danseres Kimberley Looijen van een ruige, rauwe dans in chaos en verwarring naar samenkomen. Ontwar, tast af en leg bloot. En daarna is het stil….

Meer informatie is te vinden op de website, waar ook de kaarten à €22,50 zijn te bestellen. www.vuurol.nl

Meedoen met Wintereditie?

Vuurol zoekt nog enkele mensen die Lichtkostuums willen bespelen op minimaal twee van de drie avonden. Ook passen er nog mensen in het team van vrijwilligers. Met z’n allen zetten zij de schouders onder de op- en afbouw en andere klussen rondom Vuurol. Op zaterdag 5 januari staat er een kennismakingochtend gepland, maar ook als je dan niet kunt komen, is aanmelden mogelijk. Opgave en info op info@vuurol.nl of bellen met: 06-18652313.

Vooruitblik Pinkstereditie

“We zijn ook hiermee volop in voorbereiding. Het thema is “Uitpluizen”, zo blikt Jeanette nog even vooruit. “Op de middag van eerste en tweede Pinksterdag op 9 en 10 juni is er plaats voor maximaal 1250 toeschouwers.

Het is een gezellig en verrassend festival voor jong en oud, waar je al wandelend door een mooi stukje bos je eigen route kunt bepalen. Er is voor iedereen voldoende te beleven. Rond de Kuil van Drakenstein spelen 20 korte gevarieerde voorstellingen, met theater, dans, muziek en poëzie, er zijn ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen en beeldende kunst op en langs de wandelpaden. Land-art heeft er een vaste plaats. Het voormalige bos van Drakenstein is dan ons prachtige podium”.

 

Related posts