GPKV Internationale Hanenkraaiwedstrijd

EEMNES – In verband met het 105-jarig bestaan van de vereniging wilde het bestuur van de Gooise Pluimvee- en Kleindierfokkers Vereniging iets speciaals doen. En dat is gelukt!

Zaterdag 23 februari a.s. komt de Internationale Hanenkraaiwedstrijd naar Eemnes. Dit wordt gehouden in de showroom van de voormalige garage Koot aan de Laarderweg 70, ‘s middags vanaf 13.00 uur. En de toegang is gratis. Als u met een haan wilt meedoen kost dat 3 euro.

Wij vroegen aan voorzitter Bart Nouwens om enige uitleg; “In onze vereniging is het al sinds mensenheugenis een traditie om na de ledenvergadering in november een Hanenkraaiwedstrijd te organiseren. De animo hiervoor is nog steeds onverminderd groot, en er wordt gestreden om de prestigieuze Lucas van IJsendijktrofee, genoemd naar de vorige voorzitter die zo plotseling overleed 8 jaar geleden. Lucas was altijd een groot voorstander van het hanenkraaien”.

De GPKV is een vereniging voor kleindierenliefhebbers en fokkers. De fokkers gaan regelmatig met hun dieren naar tentoonstellingen. Van elk ras zijn de eigenschappen beschreven in een Standaard. En deze standaard vormt de leidraad voor de fokkers die dit met hun dieren zo nauwkeurig mogelijk proberen te benaderen. Dat is de uitdaging in deze hobby. Het is een kunst om bijvoorbeeld bij kippen de juiste haan te kruisen met de juiste hen. En het voorjaar is dan werkelijk een prachtige tijd met al dat jonge spul in en om het huis.

Bart gaat verder: “Eén van onze leden (Ben Makker, red.) zat jaren in de organisatie van de Championshow in Nieuwegein, de op één na grootste kleindierententoonstelling van Nederland. Om extra publiek te trekken heeft hij destijds het initiatief genomen om een Internationale Hanenkraaiwedstrijd te organiseren, en dat werd een groot succes! Maar door het uitbreken van de vogelgriep en het ter ziele gaan van de Championshow is dit bijzondere spektakel een aantal jaren niet georganiseerd. Om het nieuw leven in te blazen zijn wij ontzettend blij met de prachtige ruimte van de showroom, waar onze GPKV dit mag organiseren. Wij zijn de gebroeders Rob en Walter Koot dan ook ontzettend dankbaar!” “Ook voerleverancier Garvo wil ik hier even noemen die deze wedstrijd sponsort”.

Voor de Hanenkraaiwedstrijd kan iedereen zich opgeven (met haan), maar het dier moet wel geënt zijn tegen New Castle Disease, ofwel vogelgriep. En het opgeven moet gebeuren voor 12 februari. Dit kan via het inschrijfformulier dat u kunt downloaden op www.gpkv.nl Daar kunt u ook het wedstrijdreglement in zien.

Veel GPKV leden zijn trotse eigenaars van echt heel zeldzame rassen in bijzondere kleurslagen. Daarom wordt op dezelfde dag en op dezelfde plek een kleine presentatie gegeven van de dieren (kippen, konijnen, sierduiven, cavia’s) die zoal gefokt worden in de 105-jarige vereniging. Ook is de GPKV promotiestand aanwezig voor allerlei info over het houden en verzorgen van dieren. Echt een aanrader!

“Wij nemen onze voorlichtingsfunctie zeer serieus,” aldus voorzitter Bart Nouwens die nog even terugkomt op het hanenkraaien; “De Internationale Hanenkraaiwedstrijd is een ludiek evenement, en dat moet het vooral ook blijven. Wij ontkomen er niet aan om ons te houden aan het wedstrijdreglement, maar daar wordt met een knipoog naar gekeken. Het gaat er vooral om dat we lol hebben met elkaar.”

Tot slot nog 2 regels uit het wedstrijdreglement wat tekenend is voor dit speciale gebeuren: De beschrijving van een goede kraai: ‘Een goede kraai moet vol en diep ingezet worden, voortdurend stijgen, daarna weer zakken om tenslotte diep te eindigen’. En; ‘Bij gelijk eindigen volgt een verlenging volgens het ‘sudden death’ systeem’.

Related posts