Eemnes subsidieert AED buitenkast “De Paardenstek”

Sinds kort is de AED ( Automatische Externe Defibrillator) van pensionstal De Paardenstek 24 uur per dag beschikbaar. Gemeente Eemnes heeft subsidie verleend voor het aanschaffen van een buitenkast zodat in geval van nood de AED te allen tijde bij het aan de Wakkerendijk gelegen bedrijf opgehaald kan worden.

Hoewel er al een redelijk aantal AED’s in Eemnes aanwezig zijn, is het probleem dat deze niet altijd beschikbaar zijn. Tijdens openingstijden van winkels en bedrijven is er een redelijk netwerk, maar zo gauw deze sluiten is het aanbod beperkt.

Vreselijk jammer eigenlijk, zo dacht ook Ton Rigter van pensionstal De Paardenstek. Hoewel ik meestal thuis ben, zijn er ook momenten dat mijn AED niet beschikbaar is. Een dergelijk kast kan daar verandering in brengen, maar is dat dan een taak voor mij vroeg Rigter zich af. Toen in oktober vorig jaar de hartstichting een landelijke campagne startte om het netwerk van AED in het land te verbeteren schreef Rigter een verzoek aan de gemeente om de aanschaf van deze buitenkast te subsidiëren, zodat zijn AED 24/7 beschikbaar kwam voor de gemeenschap.

De gemeente vertelde dat er toen nog geen regeling was, maar gezien dezelfde discussie in veel omliggende gemeenten over dit levensreddend apparaat beloofde men er mee aan de slag te gaan. Inmiddels heeft de gemeente een subsidiepot voor burger initiatieven in het leven geroepen, waaruit de buitenkast betaald kon worden. De kast is aangemeld bij HartslagNu.nl en alle hulpverleners die bij hun bekend zijn kunnen met een pincode de kast openen.

Een voortvarende aanpak van burger en de gemeente die hopelijk meer gevolg krijgt  bedrijven en burgers. Voor informatie kunt U terecht bij gemeente Eemnes.

Related posts