Feestelijke opening Amaris De Eemhof

Kleinschalig wonen voor ouderen met dementie in Eemnes

Op 4 april vond de officiële opening plaats van het nieuwe woonzorgcentrum Amaris De Eemhof. De laatste werkzaamheden worden nog verricht om het pand helemaal klaar te hebben voor de bewoners. Volgende week nemen zij hun intrek in het nieuwe pand. Vanwege de zeer kwetsbare doelgroep, ouderen met dementie, vindt de opening alvast plaats, zonder hun aanwezigheid.

De opening werd ingeleid door Jos van der Wardt, directeur van Van der Wardt Bouw. Hij blikte terug en vertelde dat het een tijd heeft geduurd voordat de gemeente, aannemer Van der Wardt en de Amaris Zorggroep aan de slag konden met de start bouw van het voormalig winkelcentrum. Met vereende krachten is er nu een prachtig woonzorglocatie gekomen waar iedereen trots op kan zijn. Wethouder Sven Lankreijer van de gemeente Eemnes gaf vervolgens aan blij te zijn dat er nu ook in Eemnes een woonzorgcentrum is voor mensen met dementie. Een goede ontwikkeling. Zo kun je, ook als je zorg nodig hebt, toch gewoon in Eemnes blijven wonen. En dat is lekker dichtbij voor vrienden, kinderen en kleinkinderen om even langs te gaan. Tot slot belichtte bestuurder René Hup van Amaris Zorggroep nog het kleinschalig wonen in De Eemhof. In de huiskamers eten bewoners met elkaar en vinden de activiteiten plaats. Hierdoor blijven bewoners vitaler. Niet alleen door die gezamenlijkheid van activiteiten, maar ook door het gebruik van domotica als bijvoorbeeld biodynamische verlichting. Door daglicht goed na te bootsen, blijven mensen alerter en slapen mensen beter.

De openingshandeling vond plaats samen met de bewoners van Happy Home, het tegenover De Eemhof gelegen wooncomplex voor 16 jongeren met een verstandelijke beperking. Een goede en zeer betrokken buur! De handeling bestond uit het planten van een bijvriendelijke struik in de tuin van De Eemhof. De gemeente Eemnes heeft namelijk, net als de overige BEL gemeenten, een actief bij-vriendelijk beleid.

Na afloop was er in de tent voor relaties, omwonenden en medewerkers de tijd voor een hapje en een drankje. Daarnaast werden er rondleidingen gegeven in het nieuwe pand. Medewerkers waren aanwezig om meer te vertellen over het concept en wonen in De Eemhof.

In Amaris De Eemhof zijn 24 appartementen voor mensen met dementie. Iedere bewoner heeft zijn eigen appartement, maar overdag vindt het dagelijks leven plaats in de woongroep in één van de drie huiskamers. Iedereen moet zich thuisvoelen in De Eemhof. Ieder appartement wordt daarom ingericht door de bewoners en familie zelf en woont iemand omringt door zijn eigen spulletjes. De appartementen zijn natuurlijk wel voorzien van de nieuwste technische snufjes. Zodat zonder iemand in te perken, er toch zicht is op hoe het met iemand gaat. Overdag vormen de bewoners, samen met de anderen in de woongroep, een eigen huishouden. In de huiskamers gebeuren de activiteiten net als bij iedereen, zoals de was opvouwen en het dagelijks koken.

 

Related posts