Kijkje in de keuken van agrarisch Eemnes

Zaterdag 13 april organiseert de AKOE (Agrarisch klankbordgroep van Eemnesser Ondernemers)  voor de 2e keer een fietstocht door de Eemnesser Polder. Tijdens deze fietstocht krijgt U een beeld hoe de agrarische sector omgaat met zaken als duurzaamheid, verbreding en efficiëntie van de landbouw. Onder begeleiding van een gids bezoekt U al fietsend een aantal in de polder werkzame bedrijven. De start is bij het aan de Meentweg gelegen loonbedrijf van Bert Post. Een modern bedrijf dat zorg draagt voor veel werkzaamheden bij de Eemnesser agrariërs. U zult ervaren dat de hedendaagse tractoren en machines niet meer te vergelijken zijn met die van vroeger. Vol gestopt met de modernste elektronica zorgen zij ervoor dat o.a. het bemesten, bewerken en het oogsten van de weilanden op een efficiënte en duurzame manier gebeurt.

Melkveehouderij Groenland

Het 2e bedrijf dat bezocht zal worden is het melkveebedrijf van de familie Groenestein aan de Wakkerendijk. Op dit moderne melkveebedrijf worden de ca 80 melkkoeien gemolken door een melkrobot. Een robot die niet alleen een tijdsbesparing oplevert, maar ook gelijk veel informatie over de koe registreert en op de computer opslaat. Naast nog een groot aantal schapen heeft Familie Groenestein een Zorgboerderij. Hier wordt vier dagen in de week dagbesteding gegeven.

Paardenvreugd

De fietstocht vervolgt zijn weg naar het iets verderop gelegen paardenbedrijf van Judith en Teusjan van t Klooster. Dit van oorsprong intensieve veehouderij bedrijf heeft al meerdere generaties affectie met de Paardenhouderij. Nu geheel omgeschakeld naar paarden, zijn Teusjan en Judith  actief in pension, opfok, africhting en handel van paarden. Ook hier moet men steeds meer rekening houden met nieuwe wetten en regels. In de Paardenhouderij wordt vooral op het gebied van dierwelzijn steeds meer van de ondernemers gevraagd.

3 totaal verschillende bedrijven waarvan de ondernemers U graag vertellen hoe zij op hun eigen wijze, in onze mooie Eemnesser polder een boterham proberen te verdienen

Aanmelden

De tocht start om 12u bij Loonbedrijf Post Meentweg 97-A te Eemnes. Na een rondleiding over dat bedrijf vertrekken we, afhankelijk van de deelname, in groepen fietsend door de Eemnesser polder naar de andere bedrijven. Deelname is gratis en jong en oud is welkom. Uit logistiek oogpunt vragen wij U vooraf uiterlijk donderdag 11 april aan te melden door een e-mail te sturen naar fameek@casema.nl

Related posts