Woonvisie Eemnes: op weg naar meer woningen voor starters, senioren en middeninkomens

Recent heeft de gemeenteraad ingestemd met de nieuwe Woonvisie Eemnes waarin het woningbouwbeleid voor de periode 2019 – 2023 is vastgelegd. Een mooi resultaat voor wethouder Sven Lankreijer die het beleid in portefeuille heeft.

We gaan bouwen voor doelgroepen waarvoor de behoefte aan een geschikte woning het grootste is. 90% van de Eemnesser woningvoorraad bestaat uit eengezinswoningen terwijl starters en senioren juist behoefte hebben aan kleinere en levensbestendige woningen. Ook komen er meer betaalbare woningen voor het sociale segment en voor de middeninkomens die de afgelopen jaren tussen de wal en het schip vielen.

Van alle nieuwbouw wordt 35% bestemd voor het sociale segment (was door het vorige college teruggebracht naar 25%) en 35% voor de middeninkomens. Daarnaast willen we dat 40% bestaat uit nultredenwoningen. Dit type woningen is breed inzetbaar en geschikt voor zowel starters als senioren.

Voor DorpsBelang is het doel een geschikte woning voor elke Eemnesser, jong en oud. We verwachten dat de nieuwe woonvisie hierbij zeker gaat helpen. Een doorn in het oog is echter de wettelijke verplichting om Eemnesser woningen ook in de regio of aan Amsterdammers aan te bieden. We willen terug naar het oorspronkelijke systeem van toewijzen op basis van lokale economische en maatschappelijke binding. Hopelijk ziet de landelijke politiek het licht waardoor ook fileproblematiek door het forensenverkeer opgelost kan worden.

Jan de Zeeuw

Fractie DorpsBelang

Related posts