Vitrine-expositie van Ton van der Linden in BEL Kantoor

Ton van der Linden, maker van illustraties, schilderijen en bronzen beelden, is pas onlangs in Eemnes komen wonen. Op de kleuterschool werd zijn tekentalent reeds onderkend, maar een kunstzinnige opleiding was in zijn milieu minder gebruikelijk. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Ton ontwikkelde zijn creativiteit daarom als autodidact naast zijn ‘normale’ werk in loondienst. Na een leven vol illustratie, schets-, schilder- en tekenwerk werd  in 2018 een derde dimensie toegevoegd: sculpturen in brons en niet zonder succes. Inspiratie voor zijn beelden vindt Ton in de interactie tussen mensen onderling en hun verhouding tot de ruimte, beweging en non-verbale communicatie. Bij het vervaardigen van zijn beelden zoekt hij altijd naar zeggingskracht. Naar die ene verstilde pose waarin de beweging verstilt en de emotie stolt tot een moment van oneindigheid. Hij probeert de vlotte trefzekere toets van de schetser / aquarellist in hem te bewaren. Alles moet ‘kloppen’ voor een geslaagde transformatie van inspiratie via materie naar kunst die je raken kan.

Zijn bronzen beelden maakten in 2019 deel uit van de collectie van galerie Smelik en Stokking te Den Haag. Werk van Ton van der Linden is van 17 oktober tot en met 12 november  te zien in het BEL Kantoor, Zuidersingel 5 in Eemnes. De expositie is tijdens openingsuren gratis toegankelijk.

Related posts