Oorzaak brand Zuidpolder Eemnes bekend

Bewoners waarschijnlijk voor de kerst naar huis

Op 13 september 2019 is brand ontstaan in het dak van de woning aan de Zuidersingel 15 in Eemnes. Ook de naastgelegen woningen met nummers 13 en 17 liepen ernstige schade op. Er is onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak. Hieruit blijkt dat de brand is ontstaan door kortsluiting in een zonnepaneelconnector van de woning aan de Zuidersingel 15. Het is een technisch probleem dat verholpen kan worden.

De bewoners

Deze week heeft de Alliantie de getroffen bewoners en de bewoners van de overige eengezinswoningen en appartementen benaderd over de oorzaak van de brand. Donderdag 28 november zijn de voorbereidingen voor de herstelwerkzaamheden van de drie woningen gestart. Het streven is om voor de kerst de getroffen woningen op te leveren aan de bewoners.

Oorzaak brand

De woningen zijn voorzien van in het dak geïntegreerde zonnepanelen. Deze zonnepanelen voldoen aan de normen en regelgeving NEN 1010. De brand is ontstaan door een combinatie van twee factoren. Er is kortsluiting ontstaan in een zonnepaneelconnector van de woning aan de Zuidersingel 15. Deze in het dak geïntegreerde zonnepanelen zijn serieel aangesloten op de omvormer. Serieel wil hier zeggen dat er steeds een hoeveelheid spanning en stroom bij komt. Dit heeft in deze situatie geleid tot hoge temperaturen in de hier gebruikte connectoren. Deze technische problemen kunnen beiden verholpen worden. Ook worden preventieve maatregelen genomen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.

Herstelwerkzaamheden

De voorbereidingen van de herstelwerkzaamheden van de drie, door brand getroffen, eengezinswoningen zijn gestart. Eerst wordt de brandschade aan de daken van de woningen hersteld om daarna de water- en roetschade weg te nemen. De zonne-energie-installatie moet worden vernieuwd. En alle zonnepanelen worden verwijderd omdat hierachter de connectoren zitten en deze worden vervangen. Alle eengezinswoningen worden preventief op veiligheid en kwaliteit gecontroleerd.

Maatregelen

Van Wijnen neemt een preventieve maatregel om de veiligheid te waarborgen door het plaatsen van brandwerend materiaal. Bij de eengezinswoningen worden maatregelen getroffen om de spanning en de temperatuur niet op te laten lopen. Als er toch kortsluiting ontstaat, schakelt de aardlekschakelaar direct de elektra uit.

Related posts