Gemeente, bewoners en scholieren trekken samen op tegen de eikenprocessierups

U hebt ze waarschijnlijk al her en der zien hangen. En dan bedoel ik uiteraard de kwistig door de gemeente uitgedeelde mezenkasten. Bedoeld om de mezen een aangename behuizing te bieden, zodat deze vogels een milieuvriendelijke bijdrage aan de bestrijding van de o zo gevreesde eikenprocessierups, bij-genaamd de kriebelrups, zullen leveren. Laten we hopen dat het werkt en het laat ook zien dat het gemeentebestuur de jeukklachten van de Eemnessers serieus neemt.

In totaal zijn er 500 onder de bewoners verspreid. Plus 750 kastjes die de gemeente zelf langs de Noordersingel, Wakkerendijk en Meentweg ophangt. En niet te vergeten de zeventig reuze kasten die door de scholieren van de 7-Sprong zijn gemaakt.

Zelf had ik vorige zomer ook twee trossen of nesten van rupsen in een eikenboom op mijn erf. Die heb ik er toen met een stok uitgestoten en de kippen erbij gehaald. Die aarzelden eerst een beetje voordat ze ze opaten. Blijkbaar vonden ze de rupsen aan de grote kant. Nieuwsgierig hoe die kleine meesjes dat gaan doen.

Het blijft overigens niet alleen bij het mezenkastenoffensief. De gemeente gaat langs de Noordersingel, Wakkerendijk en Meentweg ook bloemrijk inzaaien. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook om de mezen en andere vogels extra te voeden. Ook is preventief wegzuigen gepland.  Kortom, alle mogelijke middelen worden in de strijd tegen de eikenprocessierups ingezet. Nu maar hopen dat Eemnes  deze zomer jeukvrij is.

Namens fractie DorpsBelang,  Eddy van IJken

Related posts