SMACZNEGO – EET SMAKELIJK Het Internationale Eemnesser Kookboek met recepten uit het Taalcafé

Stichting Goede Buren Eemnes presenteert het eerste Internationale Eemnesser Kookboek met de titel  ‘Smacznego – Eet Smakelijk’, tijdens een diner op Valentijnsdag in het Huis van Eemnes.

Het kookboek is voor het luttele bedrag van zeven en een halve euro elke vrijdagochtend vanaf 21 februari te koop in Het Taalcafé Eemnes. De recepten voor het kookboek zijn ingebracht door bezoekers van het Taalcafé, dat in januari met de bibliotheek mee verhuisde naar het Huis van Eemnes.

In het kookboek Smacznego staan recepten uit Afghanistan, Brazilië, Duitsland, Eemnes, Griekenland, Groningen, Japan, Koerdistan, Moldavië, Nederland, Peru, Polen, Somalië, Syrië, Rusland, Turkije, Turkmenistan. Smacznego betekent ‘Eet smakelijk’ in het Pools en stond onder een zuurkoolrecept, dat voor het boek was ingeleverd.

Kortom, het is een echt internationaal kookboek geworden, op initiatief van Maria Spring int Velt, een vrijwilligster van het Taalcafé.

In minder dan twee weken hebben zich zestig mensen aangemeld voor het Eerste Internationale Eemnesser Diner, waarmee het aantal plaatsen in rap tempo is uitverkocht.

Eén van de drieënveertig gerechten uit het kookboek is het Somalische gerecht Sambuusa, een smakelijk envelopje van bladerdeeg, gevuld met rundergehakt, prei en kruiden.

In het Taalcafé Eemnes ontmoeten mensen elkaar, drinken samen koffie, praten met elkaar, luisteren naar elkaar. In die ontmoeting praten mensen over wat er op tafel komt bij je thuis. En uit deze gesprekken ontstond het idee voor een kookboek.

Het Taalcafé Eemnes is elke vrijdagochtend van tien tot half twaalf, in het Huis van Eemnes.

Related posts